Selaa

Herkulliset vaatteet

Gretchen Röehrsille muoti on yhtä kuin ruoka ja paperi.

Kuvittaja Gretchen Röehrsin mielestä ruoka ja muoti liittyvät erottamattomasti toisiinsa. Tämä on yksi syy siihen, miksi hän käyttää hedelmiä ja vihanneksia luonnostellessaan omaperäisiä design-vaatteita paperille.

Kaikki alkoi kolmesta karhunvatukasta. Gretchen Röehrs asetti ne valkoiselle paperille ja piirsi viehättäviä naisellisia muotoja hedelmien ympärille klassisten muotiluonnostelmien tyyliin, ikään kuin hedelmät ja vihannekset olisivat aivan tavanomaisia design-vaatteiden elementtejä. Karhunvatukkakuva oli itse asiassa tarkoitettu vain tervehdykseksi aurinkoisesta San Franciscosta ystävälle, joka asui Yhdysvaltojen itärannikolla ja kaipasi tuoretta ruokaa kylminä talvikuukausina. Näin Gretchen ainakin on kertonut suurille muotilehdille kuten Harper’s Bazaarille ja Ellelle näiden löydettyä taiteilijan ja tämän Instagram-sivun. Sinne Gretchen nimittäin latasi karhunvatukkamekkoja esittävän kuvansa. Pian seurasivat kirkkaanvihreistä herneistä muodostetut housut, vehreä iltapuku hulmuavine parsakaalihelmoineen sekä persikkaviipaleista koostuva takki. Sittemmin hän on suunnitellut täyden kokoelman hedelmien ja vihannesten avulla. Hän heittää joskus sekaan jotakin epäterveellistä, kuten croissantin minimekoksi tai keksin pallohameeksi.

Ruoka persoonallisuuden ilmentäjänä

Kun Gretchen Röehrsiltä kysytään hänen luovasta prosessistaan, hän korostaa, että hänen piirustustensa on oltava spontaaneja. ”Otan töihini kaikkea, mitä näen ympärilläni – minulla on aina vähintään lyijykynä, luonnoslehtiö ja jotain syötävää”, hän sanoo. Hänen hedelmä- ja vihannesmalliensa sulavat linjat ja eloisat asennot antavat hänen piirustuksilleen huolettomuutta, jota ei voi luoda väkisin. Gretchen vain piirtää. Hän ei mieti liikaa. ”Laitan vain ainekset paperille ja piirrän niiden ympärille. Se käy todella nopeasti”, taiteilija kertoo. Silti jokaisella hahmolla on oma, ainutlaatuinen persoonallisuutensa, joka ilmenee sen asennosta, mutta ennen kaikkea ruoka-aineksista ja niiden muodostamista vaatteista. Röehrsin piirustuksissa puhuttelee se, että muoti ja ruoka tarjoavat kumpikin keinon itseilmaisuun. ”Se, mitä syömme ja puemme yllemme, ovat tapoja ilmaista persoonallisuutemme osa-alueita. Samalla ne ovat niin visuaalisia, ettei niiden yhdistämistä yksinkertaisesti voi välttää”. Näin Gretchen Röehrs selittää työnsä taustoja. Piirrosten hahmoihin ja vaatteisiin välittyvää henkilökohtaisuutta määrittävät Röehrsin käyttämät ruoka-ainekset: ”Värit, muoto ja mielentilani määrittelevät kuvien asennoitumisen”.

Haaremihousut banaaninkuorista

Hänen erityisiä suosikkejaan ovat piirustukset, joissa banaaninkuoret muuttuvat muodikkaiksi haaremihousuiksi, ja kuva, jossa lehtimangoldin lehti on kiedottu hahmon kehon ympärille kuin ylellinen iltapuku. ”Molemmat näyttävät vaatteilta, joita voisi oikeasti käyttää – kuvittele, että ne olisi valmistettu silkistä hedelmien ja vihannesten sijaan!” Gretchen Röehrs aloitti uransa muotialalta. Hän opiskeli alaa ja tutustui sen mahdollisuuksiin. Muotisuunnittelu antoi hänelle tuntumaa ihmiskehon piirtämiseen. ”Mutta tärkein oppimani asia oli, että piirtäminen on hauskempaa kuin suunnittelu”, hän lisää. Luonnosteluinto sai hänet ryhtymään opintojen jälkeen kuvittajaksi, ja tässä ammatissa hän työskentelee edelleen.

Tyhjä paperiarkki on Gretchen Röehrsin luova leikkikenttä. Mutta keittiössä hän on vähemmän seikkailunhaluinen: ”Kokkaan todella tylsästi.” Lukuun ottamatta yhtä tilannetta: ”Kun haluan järjestää illalliskutsut, minua ei pidättele mikään.” Hän illastaa myös mielellään hienosti ravintolassa ja nauttii siitä hetkestä, kun ruokaa ei asetellakaan kauniisti paperille, vaan kokin valmistama ruoka tarjoillaan lautasella. Hän kertoo erityisestä hetkestä: ”Söin kerran San Franciscossa olevassa Benu-ravintolassa aterian, joka oli yhdistelmä inspiroivimpia ruokalajeja, joita olen koskaan syönyt. Se oli todellista taidetta, vaikkakin hyvin ohimenevää.” Jos haluat seurata Röehrsin jalanjälkiä, Benu tarjoaa modernia amerikkalaista ruokaa, kuten kausiannoksen lohen mätiä käsin puristetulla seesamiöljyllä tai purjoa höystettynä mustilla tryffeleillä ja kinkulla. Ravintola lukeutuu Yhdysvaltojen parhaisiin. Syksyllä 2014 pääkokki Corey Lee teki (melkein) mahdottomasta mahdollista, kun hänelle myönnettiin kolmas Michelin-tähti.

Toimittaja: Nina Heitele
Kuvat: © Gretchen Röehrs, © Annie Martin