Selaa

Kultaotsa-ahventa yrttikastikkeessa

Helppo ja nopea resepti kalan ystäville.

Hammasahven tai kultaotsa-ahven on Välimeressä elävä kala, jota on syöty ammoisista ajoista lähtien. Se maistuu erityisen hyvältä uunissa höyrytettynä

Kultaotsa-ahven on yksi Välimeren arvokkaimmista kaloista. Sitä saa koko vuoden, mutta se maistuu parhaimmalta heinäkuusta lokakuuhun. Kalan nimi juontaa juurensa sen tunnusmerkeistä: kullanvärisistä poskista ja silmien yläpuolella olevasta kullanvärisestä viivasta. Sen vahvat hampaat muistuttavat hieman jäniksen hammaskalustoa: kultaotsa-ahvenet voivat jopa halkaista simpukoiden ja rapujen kuoren. Tämän kalan liha on vähärasvaista ja proteiinipitoista. Siinä on hyödyllisiä kivennäisaineita, kuten magnesiumia, kalsiumia, fosforia ja jodia.  

Varmista ostaessasi kultaotsa-ahventa, että sen silmät ovat kiiltävät ja että sen kidukset ovat kosteat. Mitä selkeämpi otsan kultainen viiva on, sitä tuoreempi kala on. Tiesitkö muuten, että kaikki kultaotsa-ahvenet aloittavat elämänsä koiraina? Kahden tai kolmen vuoden iässä niiden sukupuolielimet vetäytyvät ja niistä tulee naaraita.

Valmistusaika: 55 minuuttia

Aktiivinen valmistusaika: 20 minuuttia

Kypsennysaika: 35 minuuttia

Annoksia: 4

Ainekset:

  • 4 kpl 400 g:n kultaotsa-ahvenfileitä
  • 0,4 dl oliiviöljyä
  • Suolaa
  • Pippuria
  • 30 g voita
  • 20 g jauhoa
  • 4 rkl valkoviiniä
  • 3,75 dl kasvi- tai kalalientä
  • 1 dl kermaa
  • 1,5 rkl pilkottua persiljaa
  • Sokeria
  • 2 sitruunaa

Tarvikkeet: Pullasuti, Mielen monikäyttöinen uunipelti, kattila, vispilä, veitsi, leikkuulauta

Valmistus:

  1. Mausta kala suolalla ja pippurilla, sivele pintaan öljyä ja siirrä uunipellille.
  2. Valitse automaattinen ohjelma A10 (kultaotsa-ahven) ja laita kala esilämmitettyyn uuniin. Veden määrä: n. 1 dl, taso 2. Ohjelman pituus: 25–35 minuuttia.
  3. Kuumenna voi ja lisää jauhot. Lisää hiljalleen kasvi- tai kalaliemi ja viini ja kuumenna kiehumispisteeseen. Lisää kerma ja yrtit. Lisää maun mukaan suolaa, pippuria ja sokeria.
  4. Tarjoile esilämmitetyillä lautasilla tai vadeilla sitruunanpuolikkaalla koristettuna. Tarjoile kastike erikseen.

Vinkki: Voit myös paistaa kalan höyryssä. Valitse seuraavat uuniasetukset: Toiminto: Moisture Plus, numero ja höyrytyyppi: 1, lämpötila 190–200 °C + esilämmitys, veden määrä: n. 1 dl, taso: 2, 1. Höyry: 15 minuuttia paistoajan alkamisen jälkeen, paistoaika: 25–35 minuuttia

Valokuva: © Miele