Selaa

Ratatouille

Värikäs höyste herkulliselle kalalle.

Nizzalainen ratatouille on perinteinen ranskalaisen ja provencelaisen keittiön herkku. Nykyään siitä on kuitenkin useita eri variantteja eri puolilla Eurooppaa. Tämä resepti sopii erityisen hyvin kultaotsa-ahvenen kanssa.

Ratatouille oli aikoinaan köyhälistön ruokaa. Nizzan vähävaraiset kypsensivät ylijäämävihanneksia tuntikausia, ja joskus pataan päätyivät myös vihannesten kuorimajätteet. Tämä ruokalaji on kotoisin Nizzasta ja edustaa provencelaista keittiötä. Ruokalajin historia on läsnä sen nimessä: ”rata” tarkoittaa murkinaa ja ”touille” viittaa sekoittamiseen. Ratatouille on siis kirjaimellisesti sekoitettua ruokaa, jota kypsennetään ja jonka annetaan kiehua hiljalleen tuntien ajan. Älä kuitenkaan anna tämän hämätä. Ratatouille on nykyään suosittu ruokalaji kaikkialla Euroopassa ja on löytänyt tiensä jopa maailman huippukokkien keittiöihin. Se koostuu käytännössä sipulista, valkosipulista, paprikoista, tomaateista ja usein munakoisosta. Ruokalajista on kuitenkin tullut niin suosittu, että variantteja on joka makuun. Eri ratatouille-versioille on kuitenkin yhteistä se, että niiden katsotaan olevan hyvin terveellisiä vihannesten korkean määrän vuoksi. Ratatouille ei myöskään aiheuta ongelmia ruoansulatukselle.

Valmistusaika: 70 minuuttia

Aktiivinen valmistusaika: 30 minuuttia

Kypsennysaika: 40 minuuttia

Annoksia: 2

Ainekset:

  • 1 punainen paprika
  • 1 keltainen paprika
  • Puolikas kesäkurpitsa
  • 6 kirsikkatomaattia
  • 6 sientä
  • 1 salottisipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 0,5 tl timjaminlehtiä
  • 1 tl basilikaa
  • 1 tl merisuolaa
  • 0,5 tl mustapippuria
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rosmariinin oksaa

Tarvikkeet: Veitsi, leikkuulauta, tyhjiöpussi

Valmistus:

  1. Pese ja kuori vihannekset tarvittaessa. Pilko pienehköiksi suupalasiksi.
  2. Hienonna salottisipuli, sekoita valkosipuliin, mausteisiin ja yrtteihin ja lisää vihanneksiin.
  3. Siirrä kaikki ainekset tyhjiöpussiin ja sulje vakumointilaatikkoon, jonka asetus on 3.
  4. Käytä sous-vide-asetusta ja kypsennä ratatouille höyryuunissa toiseksi alimmalla hyllyllä. Lämpötila: 65 °C, kypsennysaika: 40 minuuttia
  5. Poista tyhjiöpussin sisältö, asettele lautasille ja koristele rosmariinin oksilla.

Vinkki: Sopii hyvin tarjottavaksi maukkaan kalan kanssa.

Kuvat: © AdobeStock