Mart Visser

Ajatonta tyylikkyyttä
Mart VisserHän on Alankomaiden halutuimpia muotisuunnittelijoita, jonka luomukset saavat myös Euroopan muotimaailman sekaisin. Mart Visser Haute Couture juhli 20. vuosipäiväänsä vuonna 2012 – siinä on todellakin syytä juhlaan.

Kuiskaukset kaikuvat 1 800 kutsuvieraan joukossa mallin astellessa catwalkille taidokkaasti valmistetussa pitkähihaisessa, valkoisessa ja pitkähuntuisessa hääpuvussa. Tyylikäs luomus on epäilyksettä Mart Visserin juhlitun 40. Haute Couture -näytöksen kohokohta. Muotisuunnittelija valitsi täydelliset puitteet juhlavuosimallistolleen: vuosi vuodelta kansainvälisen tyylin vaikuttajat, trendien luojat ja muotitoimittajat kokoontuvat Mielen catwalkin ympärille Alankomaiden Vianeniin.
Siitä lähtien, kun hänen merkkinsä Mart Visser Haute Couture julkaistiin vuonna 1992, luova hollantilainen on julkaissut kahdesti vuodessa uuden naisten malliston – ja jokainen niistä on kerännyt kehuja ja innostunutta huomiota. Hänestä ja hänen Amsterdamin-ateljeensa oppilaista on tullut Euroopan halutuimpia muotisuunnittelijoita. Se ei yllätä. Visserin ajattomissa ja ihastuttavissa vaatekappaleissa käytetään hyvin aistikkaita mutta suoria linoja, joihin kiteytyy eleganssi ja naisellisuus – ne ovat moderneja, tyylikkäitä, särmikkäitä ja hienostuneita. Hänen luomuksissaan näkyy aina voimakas luonne riippumatta siitä, ovatko ne pitkiä ja kimaltelevia iltapukuja purppuran, tummansinisen tai pronssin väreissä, pehmeitä ja soljuvia naisten pukuja nahkasomistein vai mustavalkoisia ja keveitä kesäisiä unelmia.

Kööpenhaminan tunnetun Saga International Design Centren muotiasiantuntijat kiinnittivät huomiota Visserin poikkeukselliseen tyyliin jo varhain. He kutsuivat silloisen nuoren suunnittelijan tekemään maisterin tutkintonsa heidän oppilaitoksessaan, kun tämä oli suorittanut loppuun opintonsa Montaigne Fashion Academyssa Amsterdamissa. Se oli ilmeisen hyvä päätös: Opintojensa aikana sekä hieman niiden päätyttyä Visser avusti kuuluisia suunnittelijoita Frans Molenaaria Amsterdamissa sekä Anne Kleinia ja Koos van der Akkeria New Yorkissa. Vain 25-vuotiaana hän päätti rohkeasti toteuttaa suuren unelmansa ja julkaista oman merkkinsä. Hänen päätöksensä osoittautui oikeaksi yhteiskuntatapahtumassa, jossa kuuluisa alankomaalainen näyttelijätär esiintyi päällään yksi Visserin luomuksista. Siitä lähtien hänen uransa on kiitänyt vain eteenpäin ja ylöspäin.

Nyt Visserin ihailijoihin lukeutuvat monet kuuluisat alankomaalaiset naiset, joilla on hyvin erilaiset sosiaaliset taustat. Mutta myös naiset, jotka eivät työskentele politiikassa, suuryritysten johdossa tai viihdeteollisuudessa, rakastavat Visserin mallistoja – joihin kuuluu nyt muun muassa myös astioita ja asusteita. Hänen vaatteensa ovat tyylikkäitä mutta käytännöllisiä, ja niiden valmistuksessa noudatetaan korkeimpia standardeja. Perinteinen räätälintyö ja laadukkaat materiaalit ovat välttämättömiä huippumuotia luoville. Juuri tästä syystä Visser pitää kodinkonevalmistaja Mieleä täydellisenä ”rikoskumppaninaan”. Vaivalla luotujen ja rakastettujen puseroiden, pukujen, paitojen ja housujen täytyy tietenkin pysyä kauniina mahdollisimman pitkään. Tähän Mielen pesukoneiden erikoispesuohjelmat ovat juuri oikea ratkaisu.

www.martvisser.com

Teksti: Kim Leclaire