Yrttiliköörit

Yrttiliköörit Adobe Stock

Yrttiliköörit

Kaikenlaiset yrttiliköörit ovat kuuluneet suosituimpiin digestiiveihin jo yli viidensadan vuoden ajan. Pääosaa niiden tuottamisessa ovat esittäneet apteekit ja luostarit.

Yrttien hyötyvaikutukset ovat olleet tiedossa melkein koko ihmiskunnan historian ajan. Aiemmin yrttiuutteita ja -hauteita käytettiin laajasti mitä erilaisimpien vaivojen lääkkeeksi. Monet uskoivat, että jokaiseen vaivaan löytyi rohdoksi yrtti, ja katkerien yrttien huomattiin pian olevan hyväksi ruoansulatukselle. Aniksensiementä, neilikkaa, inkivääriä ja kardemummaa, basilikaa, timjamia, katajanmarjaa, rosmariinia, liperiä, oreganoa ja meiramia käytettiin sekä ruoan mausteeksi että lääkkeeksi. Jos yrttejä ei haluttu kerätä itse, paikallisesta apteekista voitiin ostaa yrttieliksiirejä.
Keskiajalla valmistettiin ensimmäistä kertaa yrttiliköörejä. Ne oli tarkoitettu lääkkeeksi, ei nautintoaineiksi. Tislausastia oli tärkein valmistuksessa käytetty väline, sillä hedelmäsokeri voitiin sen avulla muuntaa alkoholiksi. Jo muinaisilla kreikkalaisilla oli jonkinlaisia tislausvälineitä, mutta ensimmäiset todella toimivat laitteet kehittivät arabit 900-luvulla. Monet nykyäänkin myytävistä yrttilikööreistä ovat saaneet alkunsa luostareiden keittiöissä. Väitetään esimerkiksi, että Bénédictine-liköörin resepti keksittiin vuonna 1510 Fécampin benediktiiniluostarissa, Normandiassa. Ettaler Kloster -likööriä taas alettiin valmistaa vuonna 1558 baijerilaisessa Ettalin benediktiiniluostarissa, ja Élixir Végétal de la Grande-Chartreusen valmistuksen aloittivat 1500-luvulla kartusiaanien pääluostarin munkit Grenoblen lähellä kaakkoisessa Ranskassa.
Enemmän tai vähemmän makeita yrttilikööreitä valmistettiin lähes kaikissa Euroopan maissa, ja kansainvälisen kaupan kukoistaessa likööreihin alettiin lisätä eksoottisia mausteita. Italiassa yrttilikööriä kutsutaan nimellä amaro. Ibizalla se on hierbas, Mallorcalla palo ja Kroatiassa, Serbiassa, Montenegrossa, Bosnia-Hertsegovinassa, Istrian niemimaalla sekä Unkarissa pelinkovac. Liettualaiset juovat trauktinea, Alpeilla yrttilikööri tunnetaan nimellä enzian, ja Pohjois-Saksan Itä-Friisiassa sen nimi on kruiden. Viime vuosina yrttiliköörit ovat löytäneet tiensä takaisin baarimikkojen suosioon. Liköörejä käytetään cocktaileissa makunsa ja terveysvaikutustensa takia.