Amarone

Amarone Masi Agricola

Amarone

Valpolicellan alueella Italiassa on valmistettu todella ainutlaatuista viiniä kuivatuista rypäleistä jo yli 2 000 vuoden ajan.

Siinä tuoksuvat ja maistuvat mustat kirsikat ja kypsät luumut, rommiin säilötyt hedelmät ja lämmin hedelmätorttu. Se on sametinpehmeää kielellä ja lämmittää niin ruumista kuin sieluakin. Viini on kuin muinaismonumentti, vanha käsityönä tehty nahkainen nojatuoli tai kirjallisuuden klassikko. Amaronea voi juoda aperitiivina, digestiivinä tai palanpainikkeena. Viinin erikoislaatuisuudesta on kiittäminen sen ainutlaatuista alkuperää ja valmistusmenetelmää.

Amarone valmistetaan yksinomaan kotoperäisistä punaisista Corvina-, Corvina Veronese-, Rondinella-, Molinara- ja Oseleta-rypälelajikkeista. Viiniä tuotetaan ainoastaan Venetossa, Valpolicella Classicon alueella, joka sijaitsee Veronasta pohjoiseen ja Garda-järveltä itään. Kun kypsät rypäleet on poimittu, ne ripustetaan ennen puristamista kuivumaan bambumatoista tai puukehikoista 3–4 kuukauden ajaksi tarkoitusta varten rakennettuihin, hyvin ilmastoituihin ulkorakennuksiin tai ullakkotiloihin. Tämä kypsytys- ja kuivausmenetelmä tunnetaan Italiassa nimellä appassimento. Sen aikana rypäleet menettävät 60 prosenttia painostaan (pääosin vettä), mutta niiden sokeripitoisuus, happoisuus, maku ja aromi paranevat. Joulukuun puolenvälin aikoihin aloitetaan rypäleiden puristaminen. Nuoren viinin annetaan käydä enintään 50 päivää ruostumattomasta teräksestä tehdyissä säiliöissä tai puutynnyreissä, ennen kuin se jätetään kypsymään puutynnyreihin enintään kuuden vuoden ajaksi. Amarone DOCG -viiniä voidaan myydä pulloissa aikaisintaan kaksi vuotta sadonkorjuun jälkeen.

Amarone maistuu toki hyvältä nuorenakin, jolloin se on eloisampi, koostumukseltaan karkeampi ja pursuaa aromeja, tanniineja sekä ylikypsien kirsikoiden, luumujen ja muiden hedelmien tuoksua. Todellisen luonteensa se kuitenkin saavuttaa vasta kypsässä 11–13 vuoden iässä. Tällöin siitä tulee samettimaisempi, hienostuneempi ja elegantimpi. Hedelmien voimakas aromi väistyy taaemmaksi tehden tilaa voimakkaammin esiin tuleville mausteiden, kahvin, kaakaon ja kanelin mauille. Koska sokeria jää jäljelle enintään seitsemän grammaa ja alkoholipitoisuus on jopa 18 tilavuusprosenttia, Amarone ei ole millään muotoa makeaa. Sen nimi juontaa juurensa italiankielisestä sanasta amaro, joka tarkoittaa katkeraa, mutta esimerkiksi Masin seudulta tuleva erittäin laadukas viisitoistavuotias Amarone on kaikkea muuta kuin katkeraa. Päin vastoin se on uutteista, pehmeää ja monitahoista.

Sananen säilytyksestä: Kuten kaikkia korkealaatuisia punaviinejä, Amaronea kannattaa säilyttää pimeässä paikassa, jossa se ei pääse altistumaan tärinälle eikä hajuille. Lämpötilan on oltava tasaiset 12 celsiusastetta ja ympäristön kosteuden 70 prosenttia. Paras säilytyspaikka on tietenkin viinikaappi, jossa lämpötila ja kosteus säilyvät tasaisina. Sisäänrakennettu aktiivihiilisuodatin pitää huolta siitä, että kaapin sisään ei pääse ilmastointivaiheessa ulkopuolelta hajuja eikä pölyä.

(Rainer Meier)