Cloudy Bay

Kauden juoma Cloudy Bay

Cloudy Bay

Monen viininystävän, toimittajan ja kriitikon mielestä Uuden-Seelannin Eteläsaaren koilliskulmasta tuleva Sauvignon Blanc on yksi maailman parhaista valkoviineistä.

Cloudy Bayn nuorta, hyvin viilennettyä (10 ˚C) Sauvignon Blancia kerran juotuaan ei koskaan unohda sen makua, jossa tuoreitten yrttien, karviaisen, greipin, kafferilimetin ja sitruunaruohon aromit ovat kietoutuneet kesäsateen jälkeiseen kosteiden kivien tuoksuun. Kyseessä on eloisa ja raikas viini, jossa on uskomattoman pitkä jälkimaku. Erinomainen sushin, kalan, merenelävien ja valkoisen lihan kanssa.

David Hohnen ja Kevin Judd tutkivat 1980-luvun alussa perusteellisesti maaperää ja ilmastoa ja istuttivat sen jälkeen ensimmäiset viiniköynnöksensä Wairau-joen suistossa sijaitsevaan Cloudy Bayhin. Tuolloin he eivät aavistaneet, että heidän Marlborough’n alueella tuottamastaan viinistä tulisi alan suunnannäyttäjä. Myös Loiren alueen Sauvignon Blancit kuuluvat maailman parhaiden joukkoon, mutta niissä on enemmän mineraaleja ja happoja kuin Uuden-Seelannin viineissä. Cloudy Bayn välimerellinen ilmasto sekä kivinen, savinen maaperä tekevät viinistä kuitenkin alkuperälle tyypillisen.

Cloudy Bayssa on kuitenkin muutakin ainutlaatuista kuin maaperä ja ilmasto, jossa se on kasvanut. Viinin tuottamisen menetelmät ovat suuritöisiä ja monimutkaisia. Sato korjataan viileään yöaikaan ja varhain aamulla, ja rypäleet puristetaan hellävaraisesti. Sen jälkeen viini suodatetaan ja sen annetaan käydä jäähdytetyissä ja lämmitetyissä terässäiliöissä viljeltyjen ja luonnollisten hiivojen kanssa.

Cloudy Bay Vineyardin tuottamat Sauvignon Blanc -viinit saavat säännöllisesti 90/100 pistettä viinien palkintotilaisuuksissa. Kokenut viininvalmistaja Tim Heath ei ole kuitenkaan jäänyt lepäämään laakereillaan. Hän on luonut ”uuden” Cloudy Bay Sauvignon Blanc -viinin Te Koko, jonka nimi tulee Cloudy Bayn maorinkielisestä nimestä Te Koko-o-Kupe. (Kupe oli maori, tutkimusmatkailija ja seikkailija.) Klassiset Cloudy Bay -viinit tuovat mieleen kevyet teräs- ja lasirakennelmat, kun taas Te Koko on enemmän siirtomaa-aikaisen barokkimaalauksen kaltainen. Sen mehukkaissa, runsaissa ja omaleimaisissa aromeissa on vaikutteita makeista ja eksoottisista mausteista, jasmiininkukasta, kypsistä sitruunoista, vihreistä mangoista, nugaasta, sitruunatimjamista ja tuoreesta inkivääristä. Viini sopii erinomaisesti yhteen karamellisoitujen kasvisten, tuoreen vuohenjuuston, osterien sekä salvialla ja timjamilla maustettujen ruokien kanssa. Lisätietoja saa osoitteesta www.cloudybay.co.nz.

Teksti: Rainer Meier