Malta ja Gozo: pieniä, mutta ihmeellisiä

Ruokatrendit Paul Spierenburg

Malta ja Gozo: pieniä, mutta ihmeellisiä

Missään muualla ei ole yhtä paljon linnoituksia yhtä pienellä alueella, eikä missään muualla Euroopassa ole vanhempia esihistoriallisia monumentteja. Lisäksi on vielä yksi syy matkustaa Maltalle: paikallisten omistautuminen saaren ruokakulttuurille.

Kun annat katseesi siirtyä Upper Barrakka Gardens -puutarhasta (Il-Barrakka ta’ Fuq) Grand Harbour -satamaan (il-Port il-Kbir), näet edessäsi uskomattoman näkymän. Näet pääkaupungissa Vallettassa sekä Senglean, Birgun ja Cospicuan kaupungeissa sijaitsevia mahtavia linnoituksia, keltaisesta hiekkakivestä tehtyjä, toinen toistaan korkeampia rakennuksia ja niiden seassa barokkiaikaisten kirkkojen kupoleita. Näitä kaikkia on kunnostettu ahkerasti viime vuosina vuotta 2018 varten. Niistä tulee tuolloin yhdessä Euroopan kulttuuripääkaupunki. Lähes vuonomainen lahti oli uuden Maltan keskus 1500-luvulla. Ritarit näkivät, miten strategisesti edullisella paikalla saari oli, ja linnoittivat sen rannat. Kehittyneiden sivilisaatioiden jättämät jäljet jopa 5 000 vuoden takaa ovat kuitenkin selvät. Esimerkkeinä tästä ovat Ħaġar Qimin ja Mnajdran temppelien rauniot ja maanalainen Ħal Saflienin hypogeum.

Maltan itäiset osat ovat suurimmaksi osaksi kaupunkeja, mikä korostaa läntisten osien hiljaisuutta ja sen aurinkoisten peltojen ympäröimien kylien viehätystä. Mdinan linnoitus, joka oli kerran Johanniittain ritarikunnan poliittinen ja uskonnollinen keskus, on viini- ja oliivitarhojen ympäröimä. Meren ja saaren välissä ovat vain vaikuttavan jyrkät kalliot. 200 metriä korkeat Dinglin kalliot ovat erityisen dramaattinen näky ja mainio paikka runsaalle piknikille. Paras paikka hankkia eväät on Diar Il-Bniet, josta voi ostaa paikallista rapeakuorista leipää, juustoa, tomaatteja, säilykkeitä, viiniä ja torta ohra tal-gurnatan (päivän piirakan). Parasta on se, että viehättävistä pienistä paikoista löytyy aina joku, joka haluaa tarjota hitaasti kypsytettyä ruokaa tai perinneruokalajeja. Tästä esimerkkinä on Vallettan vanhassa kaupungissa sijaitseva leipomo Nenu. Leipomon puu-uunissa kypsyvät monipuoliset ftira-leivät. Tämän litteän hapanleivän täytteet ovat vaikeita lausua, mutta suussa sulavia. Esimerkiksi Ta’ Gorg ir-Ragel, jossa on ohuen ohuita perunaviipaleita, ricotta-juustoa, pekonia ja papuja. Donald Contin Tal-Petut-ravintolan luova keittiö on piilossa Birgussa. Ravintolan uunissa kypsennettyä karamelisoidun sipulin ja punaviini-, johanneksenleipäpuu- ja siirappikastikkeen kanssa tarjottavaa jänistä ei kannata jättää väliin! Johanneksenleipäpuujauhe on luontaisesti makeaa, ja se valmistetaan johanneksenleipäpuun kuivatuista hedelmistä. Marsaxlokkin kuvankauniissa kalasatamassa vasta pyydystetty saalis nostetaan maihin aivan rantapromenadin ravintoloiden tuntumaan. Yksi näistä on T’Anna Mari, joka on erikostunut sisilialaiseen keittiöön. Maltan sydämessä sijaitsevassa 400-vuotiaassa talossa on ravintola JUS Dine & Wine, jossa Cyrille Darras ja tämän henkilökunta tarjoilevat luovaa ranskalaisvälimerellistä ruokaa.

Legendan mukaan Kalypso-nymfi lumosi Odysseuksen matkallaan. Mutta missä tämä tapahtui? Gozon saarella. Maltan toiseksi suurimman saaren lumo ei ole kaikonnut: esimerkiksi sen Ramla Bay -lahden (Ir-Ramla l-Ħamra) rantojen hieno hiekka houkuttelee matkaajia saarelle. Matkalla rannalle kuljetaan vaikuttavien Ġgantija-temppeliraunioiden ohi. Temppelialue on 1 000 vuotta vanhempi kuin Stonehenge, ja se on yksi pienen maan tärkeimmistä neoliittisen kauden aarteista. Matkan varrella on toinenkin houkutteleva pysähdyspaikka: Ta’ Mena on viihtyisä ravintola, jossa voit nauttia lounaaksi aitoja saaristoherkkuja. Tmun Mgarr on mainio paikka maistaa kala- ja äyriäisherkkuja. Valitse alkuruoaksi Assaggi-valikoima, johon kuuluu tonnikala- ja merikrotti-carpaccio, jättiläiskatkaraputempura, uppopaistettuja kalanpaloja ja herkullinen espressokupissa tarjoiltava kalakeitto.

Text: Kiki Baron

 

Hotellit

Corinthia Palace Hotel & Spa
De Paule Avenue, San Anton
Malta
puh.: +356/21 44 03 01
www.corinthia.com

Ta’Cenc & Spa
Triq Ta Cenc, Sannat
Gozo
puh.: +356/22 19 10 00
www.tacenc.com

 

Ravintolat

Diar Il-Bniet
Main Street, Had-Dingli
Malta
puh.: +356/27 62 07 27
www.diarilbniet.com

Nenu The Artisan bakery
St Dominic Street 143, Valletta
Malta
puh.: +356/22 58 15 35
www.nenuthebaker.com

Tal-Petut
20, Triq Pacifiku Scicluna, Birgu
Malta
puh.: +356/21 89 11 69
www.talpetut.com

Jus Dine & Wine
13, Triq il-kbira, Attard
Malta
puh.: +356/21 42 46 47
www.facebook.com

T’Anna Mari
28, Xatt is-Sajjieda, Marsaxlokk
Malta
puh.: +356/27 44 62 11
www.tannamari.com

Ta’Mena
Ta Mena Estate, Rabat Road Xaghra
Gozo
puh.: +356/21 55 56 99
www.tamena-gozo.com

Tmun Mgarr
Martinu Garces Street, Mgarr
Gozo
puh.: +356/21 56 62 76
www.tmunmgarr.com