Tähtianis

food science Adobe Stock

Tähtianis

Tähtianiksen makea ja mausteinen aromi tekee tästä eksoottisesta mausteesta täydellisen joululeivontaan. Mauste sopii mainiosti myös kuumiin juomiin.

Tähtianis on ikivihreän puun hedelmä. Tähtianispuu voi kasvaa jopa kymmenmetriseksi. Yhden puun vuosittainen sato on 30–40 kiloa, ja sato voidaan korjata kolme kertaa vuodessa. Tähtianista tuotetaan lähinnä Kaakkois-Aasiassa. Sitä on käytetty Kiinassa 3 000 vuoden ajan. Eurooppaan kasvi saapui 1500-luvulla ja Saksaan 200 vuotta myöhemmin. Sen tuoksu muistuttaa eurooppalaista anista, joka on yksivuotinen sarjakukkaiskasvi. Tähtianiksella on kuitenkin vahvempi ja mausteisempi aromi ja maku, joka on hieman terävä ja lakritsainen. Anista ja tähtianista käytetään samalla tavalla – myös lääkinnällisiin tarkoituksiin. Kummassakin kasvissa esiintyy anetolia, eteeristä öljyä, jolla sanotaan olevan bakteereja tappava vaikutus. Tähtianiksen hedelmä muodostuu 6–10 siemenkodasta, joissa on kussakin yksi siemen. Yhdessä kodat muodostavat tähden. Mauste valmistetaan jauhamalla siementen lisäksi koko hedelmä. Tähtianis on osa kiinalaisessa keittiössä käytettävää viismaustetta. Muut mausteet ovat sichuaninpippuri, kaneli, neilikka ja fenkoli. Sitä käytetään usein joululeivonnaisissa, ja se sopii hyvin teen ja rommitotin mausteeksi kylmänä talvipäivänä. Kauniit ja tuoksuvat tähden muotoiset hedelmät soveltuvat hienosti syys- ja joulukoristeisiin.