Baijerilaista olutta

Kauden juoma Bayerischer Brauerbund e. V.

Baijerilaista olutta

Olut kuuluu Baijeriin yhtä lailla kuin Weißwurst, torvisoittokunnat ja Oktoberfest. Monien mielestä se on elämän perusedellytys.

Puolet Saksan panimoista sijaitsee Baijerissa: kaiken kaikkiaan yli 600. Pienpanimotrendin myötä määrä on nousussa. Tärkein alue on Oberfranken, jonka miljoonalla asukkaalla on 160 panimoa, joista valita.

1800-luvun alussa Baijerissa oli lähes 30 000 panimoa. Suurin osa näistä oli pieniä kyläpanimoita, jotka tuottivat olutta paikallisten majatalojen tarpeisiin. Lähes jokaisessa luostarissa oli oma panimonsa. Tämän lisäksi Baijerin oluen puhtautta koskeva laki vuodelta 1516 on maailman vanhin elintarvikkeisiin liittyvä laki, joka on yhä voimassa. Eikä siinä kaikki. Baijerilaisella oluella ja Kulmbachissa, Mainfrankenissa, Reuthissa, Hofissa ja Münchenissä tuotetuilla oluilla on EU:n suojattu maantieteellinen merkintä, eikä niitä voida panna missään muualla. Jos oluella on tämä merkintä, se on pantava perinteisen menetelmän mukaan valtaosin paikallisista ainesosista, ja sen on täytettävä tietyt vaatimukset vierteen sisällöstä sallittuun väriin. Tämä koskee tunnettuja olutlaatuja, kuten lagereita, tummia oluita sekä Märzen-, Festbier-, Bock- ja Doppelbock-oluita, ja alueellisia erikoisuuksia, kuten bambergilaista Rauchbier-olutta, oberpfalzilaista Zoigl-olutta sekä Kellerbier- ja Zwickelbier-oluita. On vaikea uskoa, että kolmesta ainesosasta (humalasta, maltaista ja vedestä) on mahdollista tuottaa kahden oluenpanoprosessin (pintahiiva- ja pohjahiivaoluet) avulla niin monia erilaisia oluita.


Humalalla on merkittävä rooli – se onkin Baijerin valttikortti. Keskellä Baijeria on maailman suurin humalanviljelyalue, Hallertau. Alueella tuotetaan yli 80 prosenttia Saksassa käytetystä humalasta. Lisäksi siellä sijaitsee tutkimuskeskus Hopfenforschungszentrum Hüll, jossa on kehitetty 1920-luvulta lähtien uusia erimakuisia humalalajikkeita, jotka kestävät paremmin tauteja. Tämän hetken myydyimpiä lajikkeita ovat Mandarina Bavaria (greippi, mandariini), Huell Melon (hunajameloni, aprikoosi, mansikka), Hallertau Blanc (mango, karviainen, valkoviini), 2010/08/33 (aprikoosi, passionhedelmä) ja 2010/72/20 (mustaherukka, karhunvatukka).

 

Lisätietoa:

www.bayern-und-bier.de
www.bayrisch-bier.de

 

Lukuvinkki:

Bier in Bayern. Katalog zur Bayerischen Landesausstellung 2016. Haus der Bayerischen Geschichte, Augsburg. 360 s. 24 euroa.

 

Teksti: Rainer Meier