Tortilla

Keittiön klassikot grinchh/Adobe Stock

Tortilla

Vaikka tortilla on suosittu sekä Espanjassa että Meksikossa, kyseessä on kaksi eri ruokalajia, joiden ainekset, valmistus ja käyttö eroavat toisistaan.

Espanjalainen tortilla on perunamunakas, joka joko paistetaan pannulla molemmin puolin tai kypsennetään uunissa. Meksikolaiset tortillat ovat puolestaan ohuita ja pyöreitä leipiä, jotka valmistetaan erityisestä maissijauhosta (masa harina) ja vedestä ja kypsennetään joko rasvassa tai ilman rasvaa hellalla tai pannussa. Koska Meksikossa on paljon erilaisia maissilaatuja, tortillat voivat olla paitsi vaaleankeltaisia myös sinertävän violetteja. Ainoa asia, joka näitä ruokalajeja yhdistää on nimi tortilla, joka tarkoittaa pientä kakkua tai pientä ohutleipää.

Espanjalainen tortilla on usein lisuke, jonka kanssa voidaan tarjota kasviksia, kuten sipulia, paprikaa, tomaattia, chiliä ja yrttejä. Meksikolainen tortilla on puolestaan lukemattomien yksinkertaisten ja hienostuneiden naposteltavien perusta. Jos meksikolainen tortilla täytetään vihanneksilla, juustolla, lihalla tai kalalla ja kääritään rullalle, saadaan burrito. Jos tortilla täytetään, taitetaan ja paistetaan uunissa tai pannulla, siitä tulee tostada.

 

Tortilla española

Ainesosat (4–6 annosta):

600 g kiinteämaltoisia perunoita (keitettyinä ja kuorittuina, valmisteltu edeltävänä päivänä), 5 kananmunaa (keskikokoista), 50 g ranskankermaa, suolaa, vasta rouhittua pippuria, voita vuoan voitelemista varten; uunivuoka, Ø 30 cm

Valmistus:

  1. Viipaloi perunat ohuiksi siivuiksi. Vatkaa munat ranskankerman sekaan.
  2. Siirrä perunaviipaleet isoon kulhoon muna-ranskankermaseoksen kanssa ja sekoita hyvin. Lisää reilusti suolaa ja pippuria. Voitele uunivuoka voilla, kaada perunaseos vuokaan ja painele tasaiseksi.
  3. Paista munakas uunissa 25–30 minuutin ajan 140° C:ssa (käytä Moisture Plus -kosteusasetusta, jossa on automaattinen lisähöyry) tai toiseksi alimmalla tasolla 160° C:ssa ylä- ja alalämpöasetusta käytettäessä. Anna munakkaan jäähtyä, kunnes se on vielä lämmin, muttei enää kuuma.