Inkivääriolut

Kauden juoma Brent Hofacker - stock.adobe.com

Inkivääriolut

Yhä useammat ovat löytäneet tämän tulisen ja mausteisen virvoitusjuoman vaihtoehdoksi tavallisille sokerilimuille.

Ihan ensiksi pitää kuitenkin teroittaa, että inkivääriolut ei ole olutta. Inkivääriolut on hiilihapotettu, alkoholiton virvoitusjuoma.

Näin ei ole kuitenkaan aina ollut. Kun inkivääriolut luotiin Englannissa 1700-luvulla, sitä pantiin yhä samalla tavalla kuin olutta, mistä johtuu juoman nimi. Erityiset hiivat ja bakteerit saivat sokerin, veden ja inkiväärioluthapatteen sekoituksen käymään, mistä muodostui juoma, jonka alkoholipitoisuus oli yli 10 prosenttia. Inkiväärioluthapatetta oli tällöin saatavilla eri puolilla Britteinsaaria. Inkivääriolutta ei juotu vain Britanniassa: sitä vietiin myös Pohjois-Amerikan siirtomaa-alueille. Juoma oli suosituinta juuri ennen Yhdysvaltain kieltolain aikaa. Englannissa oli tällöin noin 3 000 inkivääriolutpanimoa, Kanadassa yli 1 000 ja Yhdysvalloissa noin 300. Tämän lisäksi sitä pantiin usein myös yksityiskodeissa. Kun alkoholi kuitenkin kiellettiin, se katosi myös oluesta, minkä jälkeen katosi miltei olutkin.

Viime vuosina inkivääriolut on kokenut renessanssin: vanhat tuotemerkit ovat ilmestyneet takaisin ja uusia on luotu – eikä pelkästään Yhdysvalloissa ja Britanniassa. Juomaa saa myös Saksasta, jossa olutta koskeva puhtauslaki rajoittaa sanojen Beer ja Bier käyttöä tämän inkiväärijuoman kohdalla. Juoma tunnetaan siksi Saksassa nimillä ”Ginger Brew”, ”Spicy Ginger”, ”Ginger B” tai yksinkertaisesti ”inkiväärioluen makuisena juomana”.

Teksti: Rainer Meier