Tuorejuusto

Ruokatiedettä yuliiaholovchenko - stock.adobe.com

Tuorejuusto

Juusto joka aterialle.

Vaikka juuston ystävät usein sanovat, että juusto ei voi olla liian kypsää, tuorejuuston kohdalla tämä viisaus ei päde: se on sitä parempaa, mitä tuoreempaa se on. Se ei enää kaksiviikkoisena ole riittävän tuoretta. Näin sen kuuluu ollakin.

Tuorejuusto on kypsyttämätön juusto, jonka vesipitoisuus on suhteellisen korkea (60–80 %). Se nautitaan heti valmistuksen jälkeen, eikä sitä voida säilyttää kauaa, jos sitä ei käsitellä enempää. Tuorejuuston määritelmä, nimitys ja valmistusprosessi vaihtelevat maan, alueen ja tuottajan mukaan. Tuorejuuston tekeminen alkaa kuitenkin aina (yleensä pastöroidusta) lehmän-, lampaan- tai vuohenmaidosta. Lisäksi siihen käytetään tietenkin myös luonnollisia maitohappobakteereja tai juoksetetta nuorten vasikoiden vatsasta. Molemmat varmistavat, että maito juoksettuu ja juossut maito erottuu herasta. Kun se on pakattu rei'itettyyn muottiin ja sen on annettu valua, tuloksena on enemmän tai vähemmän tiivis juusto, jonka maku on hienovarainen, mieto, hieman hapan ja suolainen. Suolan lisäämistä ei yleensä suositella, mutta kermaa voi käyttää. Se voi nostaa rasvapitoisuuden 75 prosenttiin. 

Kun tuorejuustoon lisätään yrttejä, pähkinöitä ja mausteita, siitä sukeutuu muuntautumiskykyinen dippi tuoreille hedelmille ja vihanneksille, kalalle tai lihalle. Se on myös suosittu ja helppo hienostunut täyte alkupaloille, voitaikinanyyteille, raviolille ja lihapyöryköille sekä levite leivälle. Tuorejuusto on täydellinen pohja erilaisille keitoille, kastikkeille ja salaatinkastikkeille. Se antaa myös kasvispadoille ja gratiineille lisäpotkua. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä, tuorejuusto ja rahka sopivat mainiosti unelmankevyisiin kakkuihin ja piirakoihin.

Teksti: Rainer Meier