Ratatouille

Küchenklassiker M.studio - stock.adobe.com

Ratatouille

Tämä provencelainen kasvispata perustuu viiteen ainesosaan, jotka muodostavat yhdessä oikean makujen sinfonian.

1900-luvun alkuun asti ratatouille oli tuntematon herkku Ranskan eteläosissa, Provencessa sijaitsevan Nizzan ympäristön ulkopuolella. Kyseessä oli ruokalaji, joka valmistettiin vihannesten, kuten tomaatin, munakoison, kesäkurpitsan, sipulin ja valkosipulin, kuorima- ja paloittelujätteistä. Sana ”ratatouille” on peräisin provensaalin kielen sanasta ratatolha: rata tarkoittaa ruokaa ja touiller sekoittamista. Kun vihannekset ja yrtit (kuten basilika, laventeli, meirami, oregano, rosmariini, salvia ja timjami) kypsennetään oliiviöljyn, suolan ja pippurin kanssa matalalla lämmöllä, ne muodostavat yhdessä oikean makujen sinfonian.


Ruokalaji levisi koko Ranskaan 1900-luvulla, ja toisen maailmansodan jälkeen siitä on tullut suosittu kaikkialla maailmassa. Vaikka alun perin eri vihannekset olisi kypsennetty yhdessä yrttien kanssa, kekseliäät kokit päättivät ruskistaa munakoison, paprikan, kesäkurpitsan ja sipulin erikseen ja kypsentää ne hitaasti, jotta ne säilyttäisivät kukin makunsa, kunnes ne olisivat kypsyneet yhtä lailla. Paprikaa on kypsennettävä huomattavasti kauemmin kuin munakoisoa, jotta ne olisivat yhtä kypsiä. Vasta kun kaikki vihannekset ovat valmiita, ne yhdistetään kaltattuihin tomaatteihin, valkosipuliin ja yrtteihin suuressa kattilassa. Aina on myös hyvä muistaa, ettei vihanneksia ole tarkoitus silputa liian pieneksi.

Teksti: Rainer Meier
 

Ratatouillen ohje on täällä. Ruokalaji voidaan valmistaa liedellä tai höyryuunissa:

 

Ainesosat (4 annosta):

3 rkl öljyä, 1 sipuli (kuutioitu), 1 valkosipulin kynsi (hienonnettu), 1 punainen, vihreä ja keltainen paprika, 3 tomaattia, 400 g kesäkurpitsaa, 1 munakoiso (n. 300 g), 1 tl kuivattua rosmariinia, 1 tl kuivattua basilikaa, suolaa, pippuria, silputtua ruohosipu

 

Valmistus:

  1. Pese paprikat, poista syömäkelvottomat osat ja siemenet ja paloittele suupalan kokoisiksi paloiksi. Leikkaa tomaatit neljään osaan, leikkaa kesäkurpitsa 0,5 cm paksuiksi viipaleiksi, puolita munakoiso ja leikkaa myös se 0,5 cm paksuiksi viipaleiksi.
  2. Esilämmitä syvä uunipelti uunin korkeimmalla tasolla, lämmitä öljy, kuullota sipuli, lisää valkosipuli, vihannekset, rosmariini ja basilika ja anna niiden hautua.
  3. Peitä astia ja kypsennä valmiiksi liedellä tai höyryuunissa.
  4. Mausta suolalla ja pippurilla ja koristele silputulla ruohosipulilla.

 

Laiteasetukset:

Höyryuuni: 100° C 15 min.
Liesi: Alin asetus 15-20 min.

Samankaltaisia artikkeleita