Navarra

Kuukauden viini Getty Images/Lonely Planet Images

Navarra

Pohjois-Espanjassa sijaitseva Navarra oli kerran loistelias kuningaskunta ja on sittemmin tullut kansainvälisesti tunnetuksi viineistään.

Navarran autonominen alue sijaitsee Pohjois-Espanjan keskiosassa. Sen luoteisosissa, usein myrskyisellä Atlantin rannalla, on korkeita kallioita ja kivistä maastoa; koillisosissa maisemaa hallitsevat Pyreneiden vuoriston lukemattomat kukkulat ja laaksot, kun taas eteläiset osat koostuvat Pamplonaa ympäröivästä kuivasta laaksosta ja Ebro-joen ympäristöstä. Tämä proosallinen kuvaus toistuu tämän entisen kuningaskunnan (824–1841) viinien luontaisessa kirjossa.

Jopa roomalaiset valmistivat viiniä Navarrassa. Kun alue kuitenkin tämän jälkeen päätyi usean eri hallitsijan käsiin, näiden eri valtaapitävien suosikkijuomat saivat jalansijan Navarrassa ja viinintuotanto loppui pitkäksi aikaa. Viininviljely elpyi vasta 1100-luvulla, kun Loiren Clunysta ja Burgundin Cîteaux’sta saapuneet munkit perustivat luostareita Navarraan. Tämä näkyy yhä Ruta de los Vinos de Santiago -viinireitillä, joka noudattelee maailman tunnetuinta pyhiinvaellusreittiä, Camino de Santiagoa. Matkan varrella on upeasti säilyneitä kyliä, kirkkoja, luostareita, palatseja ja viinitarhoja.

Nykyään Navarran viisi viininviljelyaluetta kattavat 15 280 hehtaaria Pamplonan eteläpuolella. Alueen viineistä suurin osa (70 prosenttia) on voimakkaita ja täyteläisiä punaviinejä vanhoista espanjalaisista Tempranillo- ja Grenache-rypälelajikkeista sekä moderneista ranskalaisista Cabernet Sauvignon- ja Merlot-lajikkeista. Noin 25 prosenttia viineistä on raikkaita ja hedelmäisiä roseeviinejä (Rosado tai Clarete), ja noin viisi prosenttia on kuivia valkoviinejä, joissa on kukkaisuutta ja jotka on valmistettu Chardonnay- ja Viura-rypäleistä, ja makeita muscat-viinejä.

Navarran viinilait kuuluvat Espanjan vapaimpiin, joten siellä valmistetaan lähes kaikentyyppisiä viinejä: yhden lajikkeen viinejä ja erilaisia cuvée-viinejä, ihastuttavan vanhanaikaisia maalaisviinejä sekä nykyaikaisia design-viinejä: viinejä, joihin käytetyt viiniköynnökset ovat jopa 70 vuotta vanhoja tai vain kolmivuotiaita. Punaviinit vaihtelevat tuoreista ja trendikkäistä raskaan sarjan edustajista yhden viinitilan (pago) Gran Reserva -viineihin, joita on kypsytetty puisissa astioissa jopa kolmen vuoden ajan ja jotka sopivat juotavaksi vasta vähintään 10 vuoden jälkeen. Kun nämä viinit ovat kypsiä, ne jättävät hienostuneisuutensa, monivivahteisuutensa ja silkkisen pehmeytensä puolesta jälkeensä monet Bordeaux-viinit. Valitettavasti monet valkoviinit tuotetaan barrique-puutynnyreissä, jotka vievät usein mukanaan viinien hedelmäisyyttä. Tämä on kuitenkin muuttumassa: niin sukujen omistuksessa olevissa viinitarhoissa kuin osuuskunnissa työskentelee paljon asiantuntevia naisia. He antavat viinien olla tynnyreissä vähemmän aikaa ja istuttavat enemmän vanhoja rypälelajikkeita. Parasta on kuitenkin se, että näin näiden viinien vienti on lisääntynyt, minkä takia niitä saa nyt myös Navarran ulkopuolelta.

Teksti: Rainer Meier

Lisätietoja on osoitteessa navarrawine.com (espanjaksi, englanniksi ja saksaksi)