Kahvi valloittaa maailman

Ein Caffè erobert die Welt

Kahvi valloittaa maailman

Vuonna 1933 Francesco Illy perusti kahvipaahtimon Pohjois-Italiaan Triesten satamaan. Pienestä yrityksestä on tullut kansainvälinen brändi: illy-espressoa nautitaan koko maailmassa kuusi miljoonaa kuppia päivässä.

Francesco Illy syntyi vuonna 1892 Itävalta-Unkarin Temeswarissa, ja hänellä oli vain yksi tavoite: tuottaa maailman parasta kahvia. Francescon lapsenlapsi Andrea Illy, joka johtaa perheyritystä kolmannen sukupolven toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana, kutsuu tätä ”kokonaisvaltaisen laadun tavoitteeksi”. Francesco kehitti muun muassa patentoidun menetelmän jauhetun kahvin säilyttämiseen metallisissa rasioissa niin, että kaikki aromit ja raaka-aineet säilyvät.

Täydellisyyteen innovaatiolla – näin illycaffèn menestystarinaa voidaan kuvailla, ja tässä mielessä italialainen yritys muistuttaakin Mieleä, güterslohilaista kodinkonevalmistajaa: ne molemmat ovat useiden sukupolvien ikäisiä perheyrityksiä, globaalisti aktiivisia ja oman alansa edelläkävijöitä.

Francescon poika Ernesto (1925–2008) oli ammatiltaan kemisti. Hän arvosti suuresti tutkimustyötä ja tekniikkaa ja perusti yrityksen ensimmäisen laboratorion. Myös perustajan lapsenlapsi Andrea Illy on opiskellut kemiaa. Perheyritykselle on lisäksi myönnetty 17 kahvin käsittelyyn ja valmistukseen liittyvää patenttia. Nykypäivän illycaffè edustaa italialaista elämänasennetta, herkullista espressoa, nautintoa ja tasapainoista suunnittelua.

Arkkitehti ja muotoilija Matteo Thun suunnitteli vuonna 1992 valkoisen posliinisen espressokupin, josta on tullut enemmän kuin tyyli-ikoni. Lisäksi se on toiminut pohjana jo yli 70 kuuluisan taiteilijan teoksille. Heitä ovat muun muassa Michelangelo Pistoletto, Marina Abramović, Sandro Chia, Julian Schnabel, Robert Rauschenberg, Jeff Koons, Joseph Kosuth ja James Rosenquist.

Taiteilijoiden kuppien valtavan menestyksen myötä kampanja laajennettiin vuonna 2006 myös 250 gramman kahvipurkkeihin. Näkemyksensä sylinterinmuotoisesta purkista suunnittelivat monet tunnetut nykytaiteilijat, kuten James Rosenquist ja Michelangelo Pistoletto sekä Michael Lin, Tobias Rehberger ja kuuluisa valokuvaaja Sebastião Salgado.

Kestävä kehitys on ensisijaisen tärkeää hallituksen puheenjohtaja Andrea Illylle, ja yrityksen neljäs sukupolvi, muun muassa Andrean kolme tytärtä, odottaakin jo valmiina. Yksi heistä työskentelee jo illycaffèlla.

Teksti: Rainer Meier

illycaffèn illy Espresso whole bean sisältää 100 % valikoituja Arabica-papuja. Punaisen paahdon tunnusmerkki on tasapainoinen maku, jota täydentävät karamellin, suklaan ja paistetun leivän vivahteet sekä hennon kukkainen sävy. Kaikkien Miele-kahvikeskusten asetukset, kuten jauhatuksen karkeus, veden ja kahvipapujen määrä, lämpötila sekä esihaudutus, on mahdollista säätää illycaffèlle juuri sopiviksi.