Realistinen idealisti

Realistischer Idealist

Realistinen idealisti

Tällä miehellä on monta elämää: hän on ollut muusikko, videotaiteilija, ammattimainen pokerinpelaaja ja golfaaja. Dieter Meier omistaa sata pooloponia ja paljon maata. Hän ylläpitää luomukarjatilaa ja lammasfarmia, kasvattaa soijapapuja ja pellavaa sekä ylläpitää luomuviinitarhaa – näin siis Argentiinassa.

Zürichissa Meier omistaa Bärengasse-ravintolan sekä tuotteitaan myyvän delicatessen-myymälän, joka on nimetty samoin kuin hänen argentiinalainen viinitarhansa: Ojo de Agua (veden silmä).

”Heti kun alan hallita jonkin alan, minun on pakko aloittaa jotain uutta.” Meier pitää itseään vuorikiipeilijänä: hän on koukussa tuntemattomien huippujen valloittamiseen oppiakseen jotakin uutta itsestään. ”Olen idealisti niin kauan kuin minulla on siihen varaa. Ja pidän huolen, ettei idealismini rakasta realismiani kuoliaaksi.”

Meierin tavoitteena on yhdistää enologia, eli viinioppi, ja ekologia luontoa kunnioittavalla tavalla viininviljelyssä. Hän valmistaa viiniä tyypiltään ainutlaatuisista Malbec- ja Cabernet-Sauvignon-rypäleistä Argentiinan Alto Agrelossa, Mendozan alueella. Hänen mottonsa on ”Nautinto luo työtä”. Voimme nauttia vain asioista, joita ymmärrämme ja jotka tunnistamme. Tämä koskee niin Beethovenia soittavaa jousikvartettoa kuin viiniäkin, jossa maistuvat rypäleet, tuoreet hedelmät sekä puun aromi.

Alto Agreloa pidetään Mendozan parhaana viininviljelyalueena. Monet suuret tuottajat hankkivat sieltä rypäleensä tai ovat jopa perustaneet alueelle pääkonttorinsa. Kuiva, kivinen ja hiekkainen maaperä sisältää valtavasti mineraaleja, jotka Andien sulamisvedet ovat tuoneet mukanaan miljoonien vuosien aikana.

Sulamisvesi myös täyttää alueen joet ja pohjavesivarastot, joita käytetään viinitiloilla sadon kasteluun. Juuri mitään ei kasvaisi pölyisellä ja kuivalla alueella ilman kastelua. Vain pisaran tarkkuudella toteutetulla huolellisella kosteudensyötöllä voidaan varmistaa rypäleiden yhtenäinen laatu.

Tällä hetkellä Saksassa on tarjolla kolme Dieter Meierin vuoden 2009 luomupunaviiniä: Puro Corte, Puro Corte d’Oro ja Puro Malbec.

Lisätietoja on saatavilla osoitteessa www.ojodevino.com/.

Teksti: Rainer Meier