Vinho Verde – kevyt portugalilainen viini

Vinho Verde - der leichte Portugieser

Vinho Verde – kevyt portugalilainen viini

Tämä valkoviini tulee Portugalin luoteisimmasta provinssista, ja se on kehittynyt merkityksettömästä massatuotantoviinistä tähdeksi vaaleiden ja raikkaiden viinien joukkoon.

1980-luvulle asti Portugalin suurimmalta viinialueelta, joka ulottuu Espanjasta Douro-joelle, tuli enimmäkseen vaaleita ja pirskahtelevia punaviinejä. Tilanne on sittemmin kääntynyt päälaelleen: noin 85 prosenttia kaikista Vinho Verde -viineistä on nykyään valkoviinejä.
Ne sopivat myös huomattavasti paremmin ympäristöön, jonka tunnusmerkkejä ovat vuoret, jokilaaksot, Atlantin valtameri, sateiset talvet ja keväät (vuosittainen keskiarvo on 1 200 mm) sekä kuivat kesät ja syksyt. Kapeita laaksoja ja tasankoja peittää tiheä viherpeite aina merelle saakka.

Vinho Verden viljelyalue määriteltiin laissa vuonna 1908, ja alkuperämerkintää (D.O.) on käytetty vuodesta 1959. Nykyään Vinho Verden alkuperämerkintä kattaa 21 000 hehtaaria viiniköynnösten viljelyalaa, 129 000 viinitarhaa, 47 rypälelajiketta, 25 500 viininviljelijää ja 600 pullottajaa, jotka tuottavat vuosittain noin 85 miljoonaa litraa viiniä, jota viedään 80 maahan.

Kuinka viininviljelijät pystyvät tuottamaan Vinho Verdellä niin vaaleita ja hedelmäisiä viinejä, joiden alkoholipitoisuus on 11 %? Tämä johtuu enimmäkseen hapokkaista rypälelajikkeista. Monet niistä ovat syntypaikalla sijaitsevia lajikkeita, eli ne kasvavat vain Pohjois-Portugalissa.

Toinen syy viinien hedelmäiseen raikkauteen on luopuminen malolaktisesta käymisestä, jossa omenahappo muunnetaan maitohapoksi ja hiilidioksidia sekä yleistä hapokkuutta vähennetään.

Lopputuloksena on ihanteellinen Vinho Verde -valkoviini, jossa maistuvat sitrushedelmät ja vihreät omenat sekä säväys kanervakasveja, kiiviä, passionhedelmää, ananasta ja kivennäisaineita.

Perinteinen Vinho Verde on sekoitus useita viinilajikkeita, kuten Alvarinho, Arinto, Avesso, Azal, Batoca, Loureiro ja Trajadura. Vinho Verdeä tuotetaan kuitenkin myös vain yhden lajikkeen rypäleistä, kuten Loureiro- tai Alvarinho-rypäleistä. Tällaiset viinit ovat tavallisesti monipuolisempia, ja niissä on eksoottisten hedelmien aromeja, vähemmän happoa ja enemmän jäännössokeria.

Lisätietoja on saatavilla osoitteessa www.vinhoverde.pt/.