Runsauden maailma

Im Schlaraffenland

Runsauden maailma

Singapore on eri kulttuurien sulatusuuni, mikä näkyy maan kaupunkimaisemassa, elämäntyylissä ja ennen kaikkea sen keittiössä. Ravintolavalikoima on ainutlaatuisen runsas ja laadukas.

Danny Leellä on yllään kumisaappaat ja haalistunut punainen esiliina. Hän näyttää puutarhurilta, mutta ulkonäkö hämää. Danny Lee on yksi Singaporen eliittikokeista. Jokainen taksikuski tuntee hänen kojunsa Geylangissa, pienten rakennusten ja neonvaloin koristeltujen ruokakojujen täyttämässä kaupunginosassa, jossa on Malesialaisia piirteitä. Leen kojussa on kymmenkunta Formica-pöytää muovituoleineen. Sin Huat Eating House näyttääkin pitkälti samalta kuin alueen muut ruokakojut.

Leen kalaruoat ovat kuitenkin omaa luokkaansa. Kokonainen punanapsija tuoksuu upeasti valkosipulilta, pieniä simpukoita on ripoteltu käyneiden mustapapujen sekaan ja wokkipannulla ruskistetut katkaravut on maustettu mustapippurilla. Hänen suosituin annoksensa on Crab Bee Hoon, runsaasti lihaa sisältävä jättirapu, joka tarjoillaan riisinuudelipedillä kevätsipulin, inkiväärin ja chilin kera. Sen syöminen on taistelua.
Ne, jotka selviytyvät siitä, nousevat hymyillen voittajina ja jättävät jälkeensä pöydän, joka muistuttaa taistelukenttää. Rapuateria kahdelle maksaa 30–50 euroa, eli paljon siihen nähden, että on kyse ruokakojusta. Dannyn koju on kuitenkin ravuista hullaantuneen kaupungin paras, ja se kerää innokkaimpia jonoksi asti.

Singaporea pidetään runsauden maana riippumatta siitä, syödäänkö ateria ulkona kadun varressa tai gourmet-ravintolasta varatussa pöydässä. Jälkimmäisten määrä on kasvanut huomattavasti.
Jo pelkästään kahdessa uudessa kasinokeskuksessa, Marina Bay Sandsissa ja Resort World Sentosassa, on avattu lähes 90 ruokapaikkaa, joista monille kansainvälisesti tunnetut kokit, kuten Joël Robuchon, Guy Savoy, Santi Santamaria, Wolfgang Puck ja Justin Quek, ovat antaneet nimensä.

Teoriassa olisi mahdollista viettää muutama päivä upeassa viiden tähden hotellissa, tutustua erilaisiin kulinaristisiin nautintoihin ja kokeilla välillä omia taitoja baccarat-pöydässä. Se olisi kuitenkin sääli, sillä kaupunki tarjoaa ainutlaatuisen valikoiman eksoottisia kokemuksia.

Pikku-Intian Tekka Market -torilla vierailevat pääsevät kokemaan koko niemimaan keittiöiden tarjonnan. Torilta löytyy tuoreita mangoja, intialaisia mausteita ja srilankalaisia rapuja sekä kojuja, joissa mausteista currya ja tuoretta roti-leipää tarjoillaan banaaninlehdellä.
Kauppahalli peruskorjattiin muutama vuosi sitten, ja siinä on ilmastointi. Hygienia oli jo valmiiksi huippuluokkaa kuten muuallakin Singaporessa. Ostoksille ei tarvitse lähteä kauas edes kahdelta yöllä. Kauppakeskus Mustafa Centre on auki vuorokauden ympäri, ja siellä myydään muun muassa kameroita, keittoastioita, matkalaukkuja sekä paljon erilaisia aasialaisia ruokia.

Singaporessa asuu kiinalaisia, intialaisia ja malesialaisia, jotka ovat tuoneet mukanaan kotimaidensa erityispiirteet, mutta lisäksi paikalliset nuoret kokit yhdistelevät kunnianhimoisesti perinteisiä ruokia nykyaikaisiin tekniikoihin ja valmistusmenetelmiin. Benjamin Seck on yksi uuden sukupolven tähdistä. Hän laittaa ruokaa kauniissa, historiallisessa myymälätilassa ja tuo nykypäivään upeasti maustettuja Peranakan-keittiön reseptejä, joita ovat käyttäneet jo hänen äitinsä ja isoäitinsä.
Peranakan on singaporelainen kansanryhmä, jolla on rikas perinnehistoria. Se saapui Singaporeen lähes 200 vuotta sitten Malesiasta, jossa se muodostui kiinalaisten työntekijöiden ja malesialaisten naisten liittojen myötä jo 1400-luvulla. True Blue -ravintolassa tarjoillaan uppopaistettuja munakoisoviipaleita tuoreen chilitahnan ja makean soijakastikkeen kanssa sekä klassista Ayam Buah Keluakia, eli paistettua kanaa sitruunaruohon, galangalin ja kurkuman kanssa kermaisessa pähkinäkastikkeessa.

Willin Low kertoo, että hänen annoksensa juontavat juurensa hänen esi-isiensä Hokkien-keittiöön. Wild Rocket -ravintolan ruokalistalta löytyy laksa pesto linguinea ja kuningaskatkarapuja, sekä paljon muuta. Annos näyttää italialaiselta pestopastalta, mutta se maistuu aivan muulta. Ruoka perustuu perinteisessä laksa-keitossa käytettävään vietnamilaiseen minttuun, jonka maku tuo mieleen mintun, pippurin ja korianterin. Rapeaksi paistetut tofukuutiot ovat herkkua, ja niitä tarjoillaan eksoottisten, nk. "satavuotisten ankanmunien" keltuaisesta. Myös Indonesialaisen rendangin tapaan valmistettu vasikan potka on hyvin maukasta.

Lämmin ilta houkuttelee nauttimaan aterian jälkeen yömyssyn viereisessä baarissa. Kodikas Wild Oats -baari kuuluu ravintolaan. Sen pöydät ja tuolit on aseteltu kasvien ja taideteosten ympäröiminä kauniin siirtomaahuvilan pihalle. Baarin valmistamaa Singapore Slingiä pidetään yhtenä kaupungin parhaista cocktaileista.

Teksti: Patricia Engelhorn

Osoitteet

Hotellit
The Fullerton
Historialliseen postitaloon rakennettu elegantti luksushotelli, jossa on uima-allas sekä näkymä Singapore-joelle, 1 Fullerton Square, Puh. +65-67 33 83 88, www.fullertonhotel.com
The Club HotelTyylikäs boutique-hotelli kauniissa siirtomaa-aikaisessa rakennuksessa Chinatownin keskellä, 28 Ann Siang Road, Puh. +65-68 08 21 88, www.theclub.com.sg/
Wanderlust Cooles Design, witzige Zimmer, schöne Lage in Little India, 2 Dickson Road, Singapur 209494, Puh. +65-63 96 33 22, www.wanderlusthote.com

Ravintolat
Sin Huat Eating House
, 659/661 Geylang Rd., Lorong 35, Puh. +65-67 44 97 55
True Blue, 47/49 Armenian Street, Puh. +65-64 40 04 49, www.truebluecuisine.com/
Wild Rocket, 10 A Upper Wilkie Road, Puh. +65-63 39 94 48, www.wildrocket.com.sg/

Bar
Wild Oats
, 11 Upper Wilkie Road, Puh. +65-63 36 54 13

Markkinat
Tekka Market
, Serangoon Road/Bukit Timah Road
Mustafa Centre, 145 Syed Alwi Road, Puh. +65-62 95 58 55, www.mustafa.com.sg/