Normandia – omenaparatiisi

Im Paradies der glücklichen Äpfel - Normandie

Normandia – omenaparatiisi

Kauniissa Luoteis-Ranskassa, kivenheiton päässä maan pääkaupungista, Normandiassa tuotetaan kulinaristisia nautintoja toisensa perään. Niillä kaikilla yhteistä ovat omenat.

”Täällä on hyvä sää monta kertaa päivässä”, paikalliset vitsailevat. Alueen provinssi, joka alkaa 100 kilometriä Pariisin länsipuolelta ja päättyy kanaalin rannikolle, on tunnettu vaihtelevasta ilmastostaan.

Itse asiassa alueella voi käydä niin, että siiderilasi nostetaan huulille kirkkaassa auringonpaisteessa ja lasketaan takaisin sadekuuron aikana.

Sää ei kuitenkaan ollut syy siihen, miksi vierailumme Normandiaan alkoi kellarista. Normannien sydän tuntuu sykkivän maan alla. Siltä ainakin voi tuntua vierailtaessa Cambremerissä sijaitsevan perinteisen Pierre Huet -tislaamon holveissa.

Holvien tynnyreistä löytyy jopa 40 erilaista makeaa, kirpeää, kitkerää ja katkeranmakeaa omenalajiketta, jotka ovat käyneet läpi monia työvaiheita. Niitä on puristettu mehuksi, käytetty siideriksi, tislattu kahdesti ja kypsytetty puutynnyreissä jopa kahdeksan vuoden ajan. Vasta näiden vaiheiden ja pullotuksen jälkeen ne voivat saada nimen Calvados Pays d’Auge Appellation Contrôlée.

Tätä normandialaista klassikkoa, jossa vaihtelevat hedelmät ja puun aromit, on mahdollista maistaa tilamyymälässä.

Klassikoista puhuttaessa täytyy mainita Huet'n erikoisuus, jota ei voi ylistää liikaa: sitä valmistetaan sekoittamalla neljän valikoidun omenalajikkeen mehuun kolmannes calvadosta, ja sekoitusta kypsytetään kolmen vuoden ajan tammitynnyreissä.

Näin syntyvä pommeau on oranssi herkku, jonka jokaisessa siemauksessa maistuvat omenan, luumun, saksanpähkinän ja kirsikan upeat aromit sekä niin luonnollinen raikkaus, että on vaikea uskoa juoman sisältävän 17 %:n alkoholia.

Varoitus! Maistelussa täytyy hillitä itsensä, ettei tämä aperitiivi vie jalkoja alta.

Entä muistavatko normandialaiset myös syödä välillä? Muistavat kyllä – vaikuttava ja vakuuttava esimerkki tästä on Pavé d’Auge, pieni ristikkorakenteinen talo keskellä kyläaukioita Beuvron-en-Augessa, jossa Jérôme Bansard puolustaa Michelin-tähteään.

Se vaikuttaa helpolta, sillä marinoitu ja paistettu vihreä parsa ja uppomuna kutkuttavat makuhermoja, ja raikas puolikuiva siideri täydentää makua erinomaisesti. Tuntuu kuin omenat olisivat juuri poimittuja.

Maistettuaan sitruunaconfit'ssa haudutettua mureaa lampaanlapaa eräs nainen laski haarukkansa ensimmäisen suupalan jälkeen ja kuiskasi: ”Tämähän on todellinen taideteos!” Olisi ajanhukkaa yrittää keksiä parempaa kuvausta.

Lampaan kanssa tarjottiin kuivaa siideriä sekä perinteinen valikoima paikallisia ja kansallisia juustolaatuja. Lopuksi puolustuskyvytön mutta iloinen illallisseurue pääsi nauttimaan jälleen pommeausta lämpimän omenapiirakan kera – eikä vastaansanomista tullut.

Teksti: Hans Kantereit

Adressen

Brennerei
Calvados Pierre Huet, Avenue des Tilleuls, F-14340 Cambremer, Puh. 0033/231/63 01 09, www.calvados-huet.com

Hotellit
Le Pavé d’Hôtes, 14430 Beuvron-en-Auge, Puh. 0033/231/39 39 10 www.pavedauge.com
La Renaissance, 20, Avenue de la 2ème D. B., 61200 Argentan, Puh. 0033/233/36 14 20, www.hotel-larenaissance.com

Ravintolat
Hostellerie de la Renaissance, Adresse siehe Hotel „La Renaissance“
Le Pavé d’Auge, Le Bourg, 14430 Beuvron-en-Auge, Puh. 0033/231/79 26 71, www.pavedauge.com