Waldorfinsalaatti

Waldorfsalat

Waldorfinsalaatti

Johann Jakob Astor muutti 16-vuotiaana pois kotikaupungistaan Walldorfista, joka sijaitsee Heidelbergin lähellä. Hänen teurastajana työskennellyt isänsä ei ansainnut riittävästi elättääkseen kaikkia kahden avioliittonsa lapsia. Johann Jakob meni puupuhaltimia ja pianoja valmistavan veljensä Georg Peterin palvelukseen Lontooseen. Hän säästi ansaitsemansa rahat ja muutti Yhdysvaltoihin.   Hän saapui 24.3.1784 New Yorkiin, jossa hänen toinen veljensä Heinrich jo työskenteli teurastajana.

Johann Jakob perusti soitinyrityksen Lontoossa saamansa kokemuksen avulla ja toi New Yorkiin Lontoossa asuvan veljensä soittimia. Tämä takasi nuorelle maahanmuuttajalle elannon. Vuonna 1785 hän osallistui hyvin tuottoisaan turkiskauppaan. Ansaitsemallaan tuotolla hän osti Manhattanilta maata ja kiinteistöjä, joita hän sitten vuokrasi eteenpäin. Hän pelasi tosielämän Monopolia todella taitavasti. Kuollessaan 74-vuotiaana vuonna 1848 hän oli Yhdysvaltain rikkain mies, ja hänen omaisuutensa arvo oli silloisessa rahassa 20 miljoonaa dollaria.

Hänen lapsenlapsenlapsensa William Waldorf Astor (nimestä katosi yksi L-kirjain Yhdysvalloissa) tiesi saman kuin Monopoli-lautapelin pelaajat: hotelleilla voi ansaita enemmän rahaa kuin vuokrakiinteistöillä. Vuonna 1893 hän avasi 13-kerroksisen Waldorf-hotellin Fifth Avenuen ja 33rd Streetin kulmaan. Vuonna 1897 hänen serkkunsa John Jacob Astor IV rakensi aivan naapuriin neljä kerrosta korkeamman Hotel Astorian. Kahden rakennuksen muodostama Waldorf-Astoria oli silloin maailman suurin, korkein ja paras hotelli.

Sveitsiläissyntyinen Oscar Tschirky palkattiin Waldorf-hotellin pääkokiksi vuonna 1894. Tschirky oli aikaisemmin työskennellyt kantajana, tarjoilijana ja laivan stuerttina sekä myöhemmin Delmonico’s-ravintolassa, joka oli silloin New Yorkin hienostunein. Ilkeät juorut kertoivat, että Tschirkyn taidot eivät riittäisi munakokkelia vaikeampiin ruokiin. Tschirky ei kutsunut itseään pääkokiksi, vaan hän käytti nimikettä Maître d’Hôtel. Häntä pidetään waldorfinsalaatin keksijänä, ja sen resepti löytyy hänen vuonna 1896 julkaistusta kirjastaan ”The Cookbook, by Oscar of the Waldorf V2”.

Resepti on itse asiassa hyvin yksinkertainen. Selleriä ja kirpeitä omenoita kuoritaan ja pilkotaan, niiden päälle kaadetaan majoneesia ja kokonaisuuden päälle ripotellaan saksanpähkinöitä – voilà. Oscar Tschirkyn luomus otettiin innokkaasti vastaan luksushotellimaailmassa, ja sitä pidetään vielä tänäkin päivänä juhlavana klassikkosalaattina.

Seuraavien 100 vuoden aikana salaatista on nähty useita muunnelmia, joissa käytetään siipikarjan lihaa ja keitettyä kinkkua, siemenettömiä rypäleitä ja rusinoita, sellerinvarsia, viipaloituja hasselpähkinöitä, jogurttia, mansikoita, parmesaaniviipaleita sekä valkotryffeliöljyä tai -tahnaa.

Oscar Tschirky oli aikanaan kysytty mies. Hän järjesti useita suuria juhlia presidenteille ja kuninkaille. Kun hänelle kuitenkin tarjottiin Waldorf-Astoriassa hotellinjohtajan paikkaa, hän kieltäytyi kunniasta. Hän halusi pitää vanhan asemansa erityisesti siksi, että hänen palkkansa oli todella korkea jopa New Yorkin mittapuulla.

Vuonna 1928 Fifth Avenuen Waldorf-Astoria myytiin 20 miljoonalla dollarilla – maahan muuttaneen Johann Jakob Astorin poika oli ostanut rakennuksen ja maan 20 000 dollarilla vuonna 1827. Nyt hotellin paikalla sijaitsee Empire State Building. Uusi Waldorf-Astoria avattiin Park Avenuelle vuonna 1931, jonka Oscar-bistro muistuttaa waldorfinsalaatin lahjakkaasta keksijästä.