Pääjalkaiset

Maritime Kopffüßler

Pääjalkaiset

Mustekaloja, seepioita ja kalmareita täytyy keittää hyvin varovasti, jotta niistä tulee pehmeitä ja mureita.

Mustekala
Mustekala on maukasta keitettynä, paistettuna, haudutettuna ja grillattuna (ilman nahkaa ja leukaa). Mustekalaa täytyy kypsentää kauan. Suurempien yksilöiden liha kannattaa nuijia pehmeäksi, jolloin siitä tulee mureaa kypsennettäessä.

Seepia
Vaikka kymmenlonkeroinen seepia voi kasvaa jopa 65 cm korkeaksi, sen liha on sitä mureampaa, mitä pienempi se on. Seepiansuomu, leuat ja sisäelimet sekä mustepussi täytyy poistaa ennen ruoanlaittoa. Kun seepia on valmisteltu, sitä voidaan kypsentää vain grillaamalla tai paistamalla sellaisenaan tai täytettynä.

Kalmari
Ennen kypsennystä täytyy poistaa nahka, leuat, silmät ja sisäelimet sekä läpinäkyvä ranka. Kalmaria syödään sekä raakana sushina tai sashimina että kypsennettynä. Sitä keitetään, paistetaan, grillataan tai uppopaistetaan vähän aikaa (korkeintaan kaksi minuuttia) tai haudutetaan 30–45 minuuttia. Muuten sen lihasta tulee kovaa, sitkeää ja kumimaista. Suuremmat yksilöt kannattaa nuijia ennen kypsennystä.