Pavut

Bohnen

Pavut

Tuoreet palkokasvit tarjoavat runsaasti vaihtelua niin kuumina kuin kylminäkin. Niitä ei kuitenkaan saa syödä raakana.

Pavut ovat maailman vanhimpia viljeltyjä kasveja. Ne ovat lajikkeesta riippuen peräisin Afrikasta, Kiinasta, Intiasta, Euroopasta, Etelä-Amerikasta tai Pohjois-Amerikasta. Sekä palot että niiden sisältämät siemenet ovat syömäkelpoisia.

Paksumpikuorisista papulajikkeista kypsennetään ja syödään vain siemenet. Tällaisia lajikkeita ovat esimerkiksi härkäpapu, borlotti, mungopapu, kidneypapu ja pintopapu. Siipipapu eli goanpapu on yksi Afrikan ja Itä-Aasian tärkeimmistä proteiininlähteistä, ja siitä syödään kaikki osat lehtiä ja juuria myöten.

Tuoreiden papujen muoto ja koko vaihtelee yhtä laajasti kuin niiden alkuperä, väri ja makukin.
Esimerkiksi kapea ja pitkäpapu voi kasvaa jopa 90-senttiseksi, kun taas punavalkotäpläinen, katkeranmakea Välimeren alueella kasvava borlotti-papu kasvaa vain 8–10-senttiseksi.

Tuoreet pavut täytyy poikkeuksetta keittää ennen syömistä, sillä vain kuumuus hajottaa lektiiniä, eli papujen sisältämää myrkyllistä ainetta.

Pavut pehmenevät nopeammin kun keittoveteen lisätään ripaus ruokasoodaa.