Crémant

Crémant Picture Alliance

Crémant

Tästä ranskalaisesta kuohuviinistä on tulossa yhä suositumpi juhlajuoma, ja se kilpailee isoveljensä samppanjan kanssa sekä hinnan että maun osalta.

Crémantia tuottavat lähes kaikki Ranskan viininviljelyalueet, eli Alsace, Loire, Jura, Burgundi, Bordeaux, Languedoc ja Rhône, lukuun ottamatta Champagnea. Se on kevyt kuohuviini, jota kypsytetään pullossa vähintään yhdeksän kuukautta perinteisen méthode champenoise -menetelmän mukaan. Crémant de Luxembourg tulee Moselin alueelta ja Crémant de Wallonie Belgiasta. Joissakin näistä viineistä on marja-aromeja, ja toiset tuovat mieleen keltaiset luumut ja seljankukkamehun. Ne voivat maistua makealta, mutta niissä voi olla myös ripaus happoisuutta. Joissakin on voimakkaita puun aromeja, toisissa ei. Eri alueilla käytetään erilaisia rypälelajikkeita, joten crémantin luonne on aina omanlaisensa.

Alsacessa tuotetaan voimakkaita, happoisia, kevyitä crémanteja. Eteläisen Burgundin viinit ovat täyteläisiä ja pehmeitä, kun taas pohjoisessa tuotetut ovat kevyitä ja raikkaita ja maistuvat kirpeiltä vihreiltä omenoilta. Loiren alueen viineissä yhdistyvät makeus, happoisuus ja tyylikkyys sekä kypsyttäminen barrique-tynnyreissä. Eteläisessä Languedocissa (Limoux) sekä Luxemburgissa suositaan hyvin hapokkaita, eloisia viinejä.

Vaikka suurin osa crémanteista on valkoisia, trendinä on valmistaa niitä myös rosé-viineistä. Tuloksena on raikas, eloisa, hyvin juotava crémant, jonka alkoholipitoisuus on kohtalainen, noin 12 prosenttia. Viini on parhaimmillaan 6–8 celsiusasteeseen jäähdytettynä.

Entisaikaan crémantiksi sanottiin samppanjaa, jossa oli vähemmän hiilihappoa, eli sen paine oli 2–3 baaria yleisemmän 5–6 baarin sijaan. Koska nimi ei ollut suojattu, sitä käyttivät myös Champagnen alueen ulkopuolella sijaitsevat viininvalmistajat, mutta sitä Champagnen tuottajat eivät katsonet hyvällä. Tästä syystä crémant-nimeä ei ole käytetty Champagnen alueella vuoden 1975 jälkeen, vaikka tätä raikasta viiniä juodaankin siellä paljon. Syynä on se, että samppanjan kulutuksen kasvu on pysähtynyt, kun taas crémantin suosio kasvaa. Suosio johtuu epäilemättä myös kohtuullisesta hinnasta, joka on 10–20 euroa pullolta.

Teksti: Rainer Meier