Hummeri

Hummeri F1 online

Hummeri

Hummeri on monien mielestä äyriäisten kuningas. Ei vain kokonsa, painonsa tai pitkäikäisyytensä ansiosta, vaan myös herkullisen makunsa takia.

Hummeri on ylivoimaisesti himotuin äyriäinen. Sen kiinteä, hiukan makea ja aromiltaan pähkinäinen liha yhdistetään ylellisyyteen ja nautintoon kaikkialla maailmassa. Hummerin liha ei ole pelkästään vähärasvaista, vaan siinä on myös runsaasti proteiineja ja välttämättömiä mineraaleja. Hummereista erotetaan yleensä kaksi lajia: euroopan- ja amerikanhummeri.

Euroopanhummerin (Homarus gammarus) tunnistaa sen sinimustasta tai vihreästä kuoresta, ja sitä pidetään erittäin hyvälaatuisena. Voimakas kysyntä on kuitenkin vähentänyt sen määrää. Nykyään sitä löytyy runsaasti vain toukokuun lopusta elokuun loppuun Bretagnen, Skandinavian, Skotlannin ja Irlannin rannikkovesillä. Euroopanhummerin liha on kiinteämpää ja siinä on hienommat kuidut ja voimakkaampi maku kuin amerikanhummerissa.

Suurin osa saaliista on amerikanhummeria (Homarus americanus). Se on samankaltainen kuin eurooppalainen serkkunsa, mutta sen punaruskea pyrstö on hieman leveämpi. Sen kookkaat sakset ovat makeampia ja lihaisampia, ja väri voi vaihdella vihertävänmustasta punaruskeaan alkuperäalueen mukaan. Amerikanhummereita pyydetään lähinnä Pohjois-Amerikan itärannikolla. Pyyntialue ulottuu pohjoisessa Kanadan Labradorin provinssiin ja etelässä Yhdysvaltain Pohjois-Carolinan osavaltioon, ja pyyntiä harjoitetaan maaliskuun ja heinäkuun välillä sekä syyskuussa.

Huomattavasti harvinaisempi herkku on pieni, punaruskea Capen hummeri (Homarus capensis), joka elää Hyväntoivonniemen alueella Etelä-Afrikassa.

Myynnissä on vain sukukypsiä, yli nelivuotiaita hummereita, jotka painavat 400 – 3 000 grammaa. Asiaan vihkiytyneet arvostavat eniten koirashummereiden meheviä saksia ja naarashummereiden aromikkaita pyrstöjä. Hummerit pilaantuvat muiden äyriäisten tapaan erittäin helposti, joten ne myydään joko elävinä tai kypsennetään jo pyyntialuksella ja myydään pakastettuina. Hummeri upotetaan elävänä pääpuoli edellä kiehuvaan suolattuun veteen tai court-bouillon-liemeen, jossa se kuolee muutamassa sekunnissa. Raaka liha otetaan pois kattilasta jo minuutin kuluttua jatkokäsittelyä varten. Jos lihaa on tarkoitus kypsentää pidempään, hummeri poistetaan vedestä kahdeksasta kymmeneen minuutin kuluttua. Hummeri tarjoillaan lämpimänä hollandaise-kastikkeen tai kylmänä majoneesin kera.

Teksti: Rainer Meier