Margarita

Margarita Adobe Stock

Margarita

Kuka sekoitti ensimmäisenä tequilaa, limettimehua ja appelsiinilikööriä? Asianharrastajat eivät ole päässeet asiasta yksimielisyyteen. Kaikki ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että tämä klassinen cocktail nauttii nyt valtavaa suosiota maailmanlaajuisesti.

Margarita tehdään yhdistämällä kaksi osaa tequilaa, yksi osa triple seciä (appelsiinilikööriä) ja yksi osa limettimehua. Tämän jälkeen ainekset sekoitetaan jäiden kera ravistimessa ja siivilöidään cocktail-lasiin ilman jäitä. Lasiin voi myös lisätä etukäteen suolareunuksen. Se tehdään kostuttamalla lasin reuna vedellä ja painamalla se suolaan. Cocktail kaadetaan vasta nyt lasiin.

Kukaan ei tiedä tarkalleen, miten margarita keksittiin. Baarimikkona meksikolaisessa Tijuanan kaupungissa työskennellyt Carlos Herrera saattoi luoda cocktailin vuonna 1938 tai 1939. Sanotaan, että hän nimesi sen tanssityttö Marjorie Kingin kunniaksi. Joidenkin mukaan nimi kuitenkin juontaa juurensa guadalajaralaiselta tanssijalta Margarita de la Rosalta.

Seuraava selitys on kuitenkin todennäköisempi. Happamia cocktaileja, eli alkoholin, sitrusmehun ja sokerin yhdistelmiä, on kutsuttu Yhdysvalloissa ”daisyiksi” (päivänkakkara) 1800-luvulta lähtien. Margarita on lähes täsmälleen sama juoma, sillä vain sokeri on korvattu makealla appelsiiniliköörillä, ja päivänkakkara on espanjaksi margarita.

Teksti: Rainer Meier