Pistaasipähkinät

Pistaasipähkinät Adobe Stock

Pistaasipähkinät

Näitä pieniä vihreitä luumarjojen siemeniä voidaan tarjota eri tavoin: naposteltavina, makeissa jälkiruoissa tai pääruokien osana.

Välimeren, Lähi-idän ja idän keittiöissä pistaasipähkinöitä käytetään täytteissä, siipikarja- ja jauheliharuokien kastikkeissa sekä liha-, makkara- ja siipikarjaruokien täytteenä. Pistaasipähkinät kuuluvat ranskalaiseen sylttyyn, italialaiseen mortadella-makkaraan, turkkilaiseen halvaan ja baklavaan, kreikkalaiseen pilahviin ja amerikkalaiseen pistaasisalaattiin. Intiassa riisiin ja vihanneksiin lisätään makua pistaasipähkinärouheella. Pistaasipähkinöiden vihreä väri (usein korostettuna väriaineilla) ja makea mantelinen maku (ja lisätty karvasmanteliöljy) ovat tehneet niistä tärkeän leivontaan käytettävän ainesosan. Pistaasipähkinöitä käytetään kermatäytteissä pistaasipähkinäkakussa, leivonnaisissa, tortuissa, jäätelössä, kuorrutetuissa jälkiruoissa ja nougat’ssa.

Pistaasipähkinöitä on kasvatettu Lähi-idässä ja Välimeren alueella muinaisista ajoista lähtien. Tarina kertoo, että Saban kuningatar julisti pistaasipähkinät kuninkaallisten ruoaksi ja kielsi tavallista kansaa kasvattamasta niitä omaan käyttöönsä. Nykyään Iran on maailman suurin pistaasipähkinöiden tuottaja. Seuraavaksi eniten niitä tuottavat Yhdysvallat ja Turkki. Pistaasipähkinöitä kasvatetaan myös Kiinassa, Syyriassa, Kreikassa ja Italiassa. Kun pistaasipähkinät on korjattu elo- ja syyskuussa, ne on kuorittava ja kuivattava välittömästi. Näin varmistetaan se, ettei niiden laatu kärsi tai kuori värjäänny. Perinteisesti ne kuivataan auringossa, mutta teollisesti kuivaus tehdään suurissa uuneissa. Kuivuessaan pistaasin siemen painaa sitä ympäröivää kuorta, mikä saa kuoren halkeamaan luonnostaan. Yhdysvalloissa pistaasipähkinän kuori värjätään usein punaiseksi. Tämä ei ole merkki laadusta tai lajikkeesta, vaan sen tarkoitus on yksinkertaisesti korostaa siemenen vihreää väriä.

Teksti: Rainer Meier