Poire belle Hélène

Poire belle Hélène Adobe Stock

Poire belle Hélène

Kauniin Helenan nimikkojälkiruoka ei ole uusi keksintö, mutta tämä klassikko on yhä yhtä kaunis ja tyylikäs. Poire belle Hélène on yhä syystäkin suosittu jälkiruoka.

Jälkiruoan loi Auguste Escoffier, modernin ranskalaisen keittiön uranuurtaja. Escoffier kehitti jälkiruoan vain 24-vuotiaana vuonna 1870. Hän nimesi luomuksensa Jacques Offenbachin Kaunis Helena -operetin hurmaavan naispäähenkilön mukaan. Operetti esitettiin ensimmäisen kerran 17. joulukuuta 1864 Théâtre des Variétés’ssa Pariisissa. Jälkiruoka valmistetaan makeista ja kypsistä päärynöistä. Päärynät kuoritaan ja haudutetaan valkoviinissä tai vedessä, johon on sekoitettu sitruunamehua ja sokeria. Jäähtyneet päärynät tarjoillaan vaniljajäätelön ja lämpimän suklaakastikkeen kanssa. Escoffier’n aikana päärynät kruunattiin kandeeratuilla orvokeilla, mutta nykyään päärynät koristellaan pursottamalla päälle koristeet kermavaahdosta.

Tämä mehukkaiden päärynöiden, karvaan suklaan ja pehmeän jäätelön yhdistelmä pitää pintansa monien tasokkaiden ravintoloiden jälkiruokien joukossa. Ihania herkutteluhetkiä! Tiesitkö, että persikkamelba (Peach Melba) on myös Auguste Escoffier’n kehittämä jälkiruoka?

Teksti: Sabine Witt