Punssi: kuuma, aromaattinen, kirpeä

Punssi: kuuma, aromaattinen, kirpeä Adobe Stock

Punssi: kuuma, aromaattinen, kirpeä

Suosittu punssina tai yleisemmin boolina tunnettu juomasekoitus on peräisin Intiasta, mutta nykyään se tunnetaan ympäri maailmaa. Kirjailija Friedrich Schiller laati juomalle jopa ylistysrunon.

Englantilaiset merimiehet toivat tämän aromaattisen juomasekoituksen Eurooppaan 1600-luvulla. Juoman kerrotaan olleen erityisen suosittu englantilaisten tory-poliitikkojen keskuudessa. He tutustuivat juomaan Intiassa, jossa siitä käytettiin nimeä pāñc, joka on hindiä ja tarkoittaa lukua viisi. Juomasekoituksen nimeksi vakiintui englannin kielessä punch. Nimi viittaa alkuperäisen reseptin viiteen ainesosaan, jotka olivat vesi, viini, hedelmät, sitruunamehu ja mausteet. Myöhemmin sekoitukseen alettiin lisätä arrakkia, mustaa teetä, limetti- tai pomeranssimehua ja sokeria. Nykyään arrakki, intialainen, maailman vanhimpiin lukeutuva viina, korvataan usein rommilla. Tiettyihin sekoituksiin saadaan oma makunsa esimerkiksi tähtianiksesta, appelsiinista, inkivääristä, vaniljasta tai neilikasta. Viimeisen silauksen lisää vahaamattoman sitruunan mehu tai raastettu kuori. Perinteisesti punssi tai booli tarjoillaan lämpimänä. Juoman ei saa antaa kuumeta kiehumispisteeseen, vaan se on tarkoitus lämmittää varoen, jotta sen maku, aromit ja alkoholi eivät katoa. Juoman voi nauttia myös kylmän raikkaana. Punssi oli 1700-luvulla suosittu kuumana ja kylmänä juomana. Wolfgang Amadeus Mozart maistoi punssia ensimmäisen kerran matkustaessaan Englannissa ja oli mieltynyt juoman niin kylmään kuin kuuman versioon.

Teksti: Regine Smith-Thyme


Inkiväärillä maustettu seljankukka-verbenapunssi


1–2 hengelle

1 saksanpähkinän kokoinen pala tuoretta inkivääriä, 1 mehukas appelsiini (kuori ja 1 dl mehua), 1–2 tähtianista, 2 kokonaista neilikkaa, 2 verbenateepussia, 4–5 rkl seljankukkatäysmehua, 2–3 tl hunajaa, 1–2 tl konjakkia (maun mukaan)

1. Raaputa inkivääristä kuori ja leikkaa se mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Kuori puolikkaan appelsiinin pinnasta ohuen ohut kerros. Laita inkivääriviipaleet, appelsiininkuori, tähtianis ja neilikka kattilaan, lisää 2,5 dl vettä ja kuumenna hitaasti kiehumispisteeseen.

2. Ota kattila pois liedeltä, lisää verbenateepussit, peitä ja anna maustua viiden minuutin ajan. Poista teepussit, kaada joukkoon puristettu appelsiinimehu ja seljankukkamehu. Kuumenna seos uudelleen, mutta älä anna sen kiehua. Makeuta hunajalla.

3. Kaada juoma siivilän läpi yhteen tai kahteen kuumajuomalasiin tai kuppiin ja koristele appelsiininkuorella. Lisää konjakkia maun mukaan ja tarjoile heti.

Vinkkejä:

  • Punssi maistuu hyvältä myös ilman alkoholia.
  • Älä leikkaa appelsiininkuoren valkoista osaa, koska se on hieman kitkerän makuinen.