Kääryleet rullalle

Ruladi – rullattava kääryle

Ruladi – rullattava kääryle

Kun ohuet suikaleet lihaa, kanaa, kalaa tai lehtivihanneksia täytetään, kääritään, ruskistetaan ja haudutetaan, tuloksena on kääryle, joka on ollut suosittu ruoka jo 1700-luvulta lähtien.

Yksi ensimmäisistä kääryleresepteistä on Amsterdamissa vuonna 1740 julkaistussa Le cuisinier gascon -keittokirjassa. Pekonilla, suolakurkuilla ja sinapilla täytetyt naudanlihakääryleet tai jauhelihalla täytetyt keräkaalinlehdet ovat eurooppalaisen kotikeittiön klassikkoja, ja hummerilla täytetyt punakampelakääryleet edustavat gourmet-ruokailun huippua.

Miksi kääryleet ovat olleet suosittuja jo lähes 300 vuoden ajan?

  1. Ne ovat yksinkertaisia. Valmistelun jälkeen ne on helppo ruskistaa ja hauduttaa, kunhan vuoassa on tarpeeksi lientä.
  2. Ne ovat hienostuneita. Ulkopuolella on murea punakampela- tai naudanlihafilee, ja sisällä odottaa yllätyksenä herkullinen hummeritäytteen tai suolakurkun maku.
  3. Ne ovat monipuolisia. Kääryleihin sopii mikä tahansa pitkittäin ohuiksi suikaleiksi leikattava liha, kuten naudan- tai vasikanliha, karitsa, riista, kana tai kalkkuna. Kaloista punakampela ei ole ainoa vaihtoehto: myös meriantura-, lohi-, tonnikala- ja valkoturskafileetä voidaan käyttää. Eikä sovi unohtaa lehtivihanneksia, kuten ryöpättyjä kerä- ja punakaalin lehtiä, kurttukaalia, lehtimangoldia tai pinaattikiinankaalia. Täytteissäkin riittää valinnanvaraa: sienet, vihannekset, yrtit, jauheliha, munakas, juusto – kaikki ulkopuolta nopeammin valmistuva sopii kääryleisiin.