Schmalzgebäck – uppopaistettu taikina

Schmalzgebäck – uppopaistettu taikina F1 online

Schmalzgebäck – uppopaistettu taikina

Erilaiset uppopaistetusta taikinasta valmistetut syötävät ovat suosittuja herkkuja ympäri maailmaa. Tomusokerilla, siirapilla, hunajalla tai suklaalla päällystettyä makeaa houkutusta on vaikea vastustaa.

Pienien ja makeiden paistettujen taikinapallojen nimi on Okinawan saarella Japanissa andagi, Libanonissa awwamaat, Intiassa balushai tai gulab jamun, Kazakstanissa baursaki, Saksassa krapfen ja Yhdysvaltain eteläisissä osavaltioissa hush puppy. Niin erilaisia kuin kaikki nämä nimet ovatkin, ne kaikki tarkoittavat pieniä ja yksinkertaisia pallukoita, jotka on valmistettu ​hiiva-, choux- tai rahkataikinasta ja uppopaistettu kuumassa kasviöljyssä tai eläinrasvassa.

Yksinkertaiselta kuulostavaan perusreseptiin on tietenkin yhdistetty mitä erilaisempia herkullisia täytteitä: makeita kreemitäytteitä, marjaisia hilloja, hyytelöitä ja kompotteja, hienonnettuja pähkinöitä, marsipaania, suklaata sekä kuivattuja tai marinoituja hedelmiä. Koska taikinapallot kastetaan öljyyn vain hetkeksi, täytteen on oltava valmis syötäväksi ennen paistamista. Täyte ei saa myöskään laajentua, jotta taikina ei halkea.

Espanjassa, Meksikossa ja Etelä-Kiinassa taikinasta ei tehdä pieniä palloja, vaan pursotuspussin avulla pitkulaisia versioita, joiden nimi on churro tai youtiao. Portugalissa ne pyöräytetään spiraaleiksi, joiden nimi on farturas. Lángos on Unkarissa suosittu välipala tien päällä: hedelmäsoseella täytetty kädenkokoinen litteä ja pyöreä kakku – samankaltainen kuin Saksan nyrkinkokoinen berliner tai Puolan pączki, jotka on täytetty ruusunmarjahillolla.

Jos aiot lisätä sokeria, siirappia, hunajaa tai suklaata munkkien päälle paistamisen jälkeen, aseta ne ensin talouspaperille ja varmista, että ne ovat täysin jäähtyneet: jos pinta on liian lämmin, sokeri sulaa ja suklaa valuu.

Teksti: Rainer Meier