Tekstiilit ja niiden hoito

Alpaka

Alpakka

Tämän jalon materiaalin kiiltävä, pehmeä villa saadaan eteläamerikkalaisesta vikunjasta. Yhden eläimen villantuotto riittää vuosittain yhteen puseroon. Vaikka alpakan villa on hienoa ja kevyttä, se on todella kestävää ja joustavaa. Alpakan villan yksittäiset kuidut ovat onttoja. Siksi ne sopivat erittäin hyvin lämmönhallintaan.

Lue lisää
Baumwolle

Puuvilla

Puuvilla on yksi suosituimmista luonnonkuiduista, koska se soveltuu hyvin kehruuseen ja se on erityisen kestävää. Pensasmaisesta kasvista on yli 300 lajia. Sen suurimmat viljelyalueet ovat Kiina (23 %) ja Yhdysvallat (20 %).

Lue lisää
Daunen

Untuva

Untuva on tilavaa, se pitää hyvin lämpöä ja eristää. Siksi sitä käytetään peittojen ja vaatteiden täytteenä. Valkoinen untuva on kaikkein kalleinta, mutta sen laatu ei eroa harmaasta untuvasta tai valkoisen ja harmaan sekoituksesta.

Lue lisää
Frottier

Frotee

Frotee on silmukoista muodostuva tietyllä tavalla kudottu kangas. Epäsäännölliset silmukat tekevät froteekankaista erityisen imukykyisiä.

Lue lisää
Jeans

Denim

Alunperin työvaatteissa käytetystä denimistä eli farkkukankaasta valmistetaan nykyään hameita, laukkuja, paitoja, takkeja ja monia muita vaatekappaleita. Farkkukankaan perusta on puuvilla. Eri värisistä langoista (tavallisesti valkoisista ja sinisistä) koostuvassa toimikaskankaassa on sille ominainen kuvio, ja kangas on yhdeltä puolelta sininen ja toiselta valkoinen.

Lue lisää
Kaschmir

Kašmirvilla

Kašmir on erityisen korkealaatuista villaa. Sen luonnonkuidut saadaan vuosittain kerittävistä kašmirvuohista. Sen maailmanlaajuinen tuotanto on vain noin 5000 tonnia vuodessa. Kašmir on hyvin kallis ja herkkä kangas. Siksi sen pesussa täytyy olla erityisen huolellinen.

Lue lisää
Leder

Nahka

Aito nahka on eläintuote, joten se vaatii erityistä hoitoa. Eri nahkatyyppejä täytyy hoitaa eri tavalla. Siksi suosittelemme, että hoitotuotteita kokeillaan ensin huomaamattomaan kohtaan. Periaatteessa kaikkien nahkavaatteiden hoidossa on syytä muistaa seuraava: älä käytä liuottimia tai kynsilakanpoistoainetta.

Lue lisää
Leinen

Pellava

Tätä luonnonkuitua saadaan pellavakasvin varsista. Pellavan ominaispiirteitä ovat vahvuus ja kestävyys. Lisäksi se torjuu likaa ja hajuja. Se rypistyy helposti, koska se ei juurikaan veny.

Lue lisää
Mischgewebe

Sekoitekankaat

Hyvä kangas on joskus kuin hyvä hajuvesi: sekoitus ratkaisee. Kestävästä kankaasta saadaan elegantti, kun siihen lisätään viskoosia. Kašmirvillasta saadaan edullisempaa, kun siihen lisätään puuvillaa. Klassiset sekoitekankaat sisältävät puuvillaa ja synteettisiä kuituja.

Lue lisää
Popeline

Popliini


Popliini on kudottu, ripsiraitainen kangas. Popliini on kauppanimi, joka ei rajoitu mihinkään tiettyyn kuitutyyppiin. Popliinia voidaan valmistaa puuvillasta, silkistä, villasta, viskoosista, polyesteristä tai kuitusekoituksista.

Lue lisää
Seide

Silkki

Silkki on luonnonkuitu, jota saadaan silkkiperhosen toukan koteloista. Uutterat toukat kutovat jopa neljän kilometrin pituisia hienoja lankoja. Silkin pehmeydestä ja ulkonäöstä ei voi erehtyä, ja se suorastaan huokuu luksusmaista tunnelmaa iholla.

Lue lisää
Syntetische Fasern

Synteettiset kuidut(Nailon/polyesteri/polyamidi/polyakryyli)
Nämä täysin synteettiset kuidut ovat todella joustavia, ja ne kestävät hyvin repeämistä ja hankausta. Ne eivät kutistu, ja ne kuivuvat nopeasti, koska ne imevät vain vähän kosteutta. Lisäksi synteettiset kankaat pitävät muotonsa hyvin eivätkä rypisty.

Lue lisää
Wolle

Villa

Villakuidut koostuvat useista kerroksista. Villa pitää hyvin lämpöä, joten sitä käytetäänkin usein lämpimissä villapaidoissa ja talvivaatteissa, kuten kaulaliinoissa. Villan tyyppejä ovat muun muassa kašmir, angora, merino, lampaanvilla ja mohair. Lampaanvilla on ehkä niistä yleisin.

Lue lisää