Tekstiilit ja niiden hoito

Täältä löydät tietoa erilaisista tekstiileistä ja hoito-ohjeita, miten parhaiten huollat vaatteesi.

Pian myös suositut sivumme palaavat: Vinkkejä tahranpoistoon ja pesumerkit, jotka kertovat tavallisimmat pyykinhoitoon liittyvät pesumerkit.

 

Toivomme, että saat pyykistäsi aina tahrattoman puhdasta!

Miele x Halti yhteistyö

Makuupussin valinta ja huolto

Kategoriat

Makuupussia valitessa on tärkeää huomioida sen käyttöajankohta ja vallitsevat olosuhteet. Markkinoilla olevat makuupussit voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan lämpötilan mukaan.

Kesämakuupussit: Suositellaan käytettäväksi loppukeväästä alkusyksyyn. Tästä syystä käytetään myös termiä "kahden vuodenajan makuupussit".
Kolmen vuodenajan makuupussit: Käyttöaika alkukeväästä loppusyksyyn, sekä leutoon talveen.
Talvimakuupussit: Niin sanottuja neljän vuodenajan makuupusseja käytetään yleisesti kylmimpien kelien vallitessa syksystä kevääseen. Mikään ei tietenkään estä käyttämästä talvimakuupussia myös kylminä kesäöinä.

Makuupussien lämpöluokitukset

Haltin makuupussien lämpöluokitukset testataan ja mitataan EN13537-standardin mukaisesti. Kyseistä standardia noudattavat lähes kaikki tunnetut makuupussien valmistajat, joten kuluttajan on helppo vertailla eri brändien vaihtoehtoja. Standardin mukaisessa mittauksessa henkilöllä on päällään aluskerrasto ja pipo.

Comfort (naisten arvo) on alin lämpötila, missä (standardi nainen 25v, 60kg) nukkuu yön mukavasti.
Limit (miesten arvo) on alin lämpötila, missä (standardi mies 25v, 70kg) nukkuu kahdeksan tuntia heräämättä kylmään.
Extreme on lämpötila, missä (standardi nainen 25v, 60kg) saattaa tuntea kovaa
kylmyyttä. Tässä lämpötilassa on nukkujalla hypotermian vaara.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että jokainen ihminen tuntee kylmyyden eri tavalla. Ihmisen pää luovuttaa paljon lämpöä, joten sen suojaaminen päähineellä vaikuttaa huomattavasti kehon lämpimänä pysymiseen. Kokematon teltassa yöpyjä voi valita myös astetta lämpimämmän makuupussin, sillä varsinkin lyhyillä retkillä ihmiskeho ei ehdi tottua kylmään.

Makuupussin koko

Makuupussia hankittaessa kannattaa keskittyä myös sen kokoon. Aiemmin puhuttu lämpötilaluokitus toteutuu parhaiten silloin, kun makuupussi ei ole liian ahdas eikä vastaavasti liian tilava. Pussin optimaalisen eristävyyden takaamiseksi suosittelemmekin sen sovittamista ennen ostopäätöstä. Halti makuupussien sovittaminen onnistuu vaivattomasti esimerkiksi omissa myymälöissämme. Makuupussisarjoistamme löytyy yleisesti kolmea eri kokoista makuupussia.

F -malli: Henkilön pituus alle 175cm.
M -malli: Henkilön pituus alle 185cm.
L -malli: Henkilön pituus yli 185cm.
XL -malli: Halti Family -makuupussisarjasta löytyvä koko tilavasta pussista pitävälle. XL-koon makuupussia voidaan käyttää talvella myös toisen makuupussin päällä lisäeristeenä.

Makuupussien materiaalit

Makuupusseissa käytetään lämpöä eristävänä täytteenä joko untuvaa tai keinokuitua. Näillä molemmilla on oma käyttäjäkuntansa ja on mahdotonta sanoa, kumpi on parempi. Lisäksi makuupussin käyttökohde ja retken ajankohta voivat vaikuttaa itse pussin materiaalivalintaan. On kuitenkin selvää, että kuitutäytteisiä makuupusseja pyritään kehittämään vastaamaan mahdollisimman paljon untuvatäytteisten pussien hyviä ominaisuuksia.

Kuitu vai untuva? 

Kuitupusseissa eristeenä käytetään synteettistä kuitutäytettä. Haltilla on myös malleja, joissa keinokuitu on lisäksi kierrätetystä materiaalista valmistettua. Kuitupussi ei pakkaudu yhtä pieneen tilaan kuin vastaavan lämpöinen untuvapussi, eikä kuitutäyte ole suhteessa painoonsa yhtä eristävää kuin untuvatäyte. Kuitupussi toimii kuitenkin kosteissa oloissa untuvamakuupussia paremmin, sillä kastuessaan untuva menettää lämpöarvonsa/eristävyytensä. Kuitupussin saa myös kuivatettua nopeammin.

Kuitumakuupussi on vastaavan lämpöiseen untuvamakuupussiin verrattuna poikkeuksetta myös edullisempi valinta. Osa hintaerosta johtuu raaka-aineista ja makuupussien valmistustapojen erilaisuudesta. Kuitupussit ovat nopeita valmistaa, kun taas untuvapussissa tarvitaan useita käsityövaiheita.

Kaikissa Halti-makuupusseissa käytetyt päälliskankaat ovat vettähylkiviä ja hengittäviä. Paksummat kankaat kestävät paremmin hankausta ja mekaanista kulutusta, joten ne soveltuvat materiaaliksi makuupusseihin, joita on tarkoitus käyttää esimerkiksi maapohjalla olevissa laavuissa tai katoksissa.

Makuupussin käyttövinkit ja säilytys

- Makuupussi on hyvä avata teltan pystyttämisen jälkeen ja levittää makuualustan päälle teltan sisään. Näin pussista tulee ilmavampi.
- Pue yllesi kerrasto tai vastaava kylmissä olosuhteissa. Laita tarvittaessa pipo päähän.
- Lämmittele kevyesti ennen nukkumaan menoa.
- Jos makuupussissa on lämpökaulus, kiristä se hartioiden yläpuolelle.
- Käytä riittävän eristävää makuualustaa.
- Mahdollisuuksien mukaan säilytä makuupussi löysästi käärittynä tai suuressa verkkopussissa. Näin säilytettynä makuupussi pysyy kuohkeana ja lämmittää huomattavasti paremmin.
- Makuupussi tulee pakata suojapussiin sullomalla se pussiin jalkopää edellä. Tämä tyyli on suositeltava, koska silloin makuupussin täytteenä oleva vanu pysyy kuohkeampana. Makuupussin rullaaminen tiivistää vanua ja vaikuttaa makuupussin lämmöneristävyyteen heikentävästi.
- Haltilla ei valitettavasti ole suojapusseja varaosana, mutta niitä on myytävissä alan liikkeissä eri kokoisina ja -hintaisina versioina. Vaihtoehtoja ja myyjiä löytyy netistä googlettamalla esim. hakusanoilla "suojapussi", "kompressiopussi", "kuivapussi”.

Makuupussin huolto ja pesu

Peseminen: Makuupussi on suositeltava pestä untuvatuotteille suunnitellulla pesuohjelmalla. Miele pyykinpesukoneiden untuvaohjelman alussa suoritetaan ilmanpoistovaihe, mikä vähentää pesuaineen mahdollista vaahtoamista. Mikäli pesukoneessa ei ole erillistä untuvaohjelmaa, kannattaa valita ohjelma, mikä käyttää mahdollisimman paljon vettä. Voit myös käyttää Miele pyykinpesukoneiden Vesi Plus -lisätoimintoa.

Kuivaaminen: Pesun jälkeen makuupussi on hyvä kuivata kuivausrummussa, mikäli tuotteen pesuohje sen sallii. Valitse kuivausrummussa kuivatessa aikakuivaustoiminto, sillä näin pystyt seuraamaan tuotteen kuivumista ja säätämään kuivausaikaa tarvittaessa. Mikäli rumpukuivaus ei ole mahdollista, tulee makuupussi kuivata mahdollisimman ilmavassa paikassa.

Lisävinkki: Untuvatuotteille suositellaan nestemäisiä pesuaineita ja erityisesti untuvalle suunniteltuja pesuaineita. Mieleltä löytyy DownCare -untuvapesuaine, joka sisältää kookosöljyä, mikä auttaa säilyttämään untuvatuotteiden elastisuuden ja hengittävyyden sekä ehkäisee paakkuuntumista. Muista käyttää aina suositeltua annostelua.

- Noudata aina pesuohjetta. 
- Pese väljässä vedessä erikseen muista pyykeistä. 
- Tuuleta makuupussi hyvin jokaisen siinä nukutun yön jälkeen. 

 

Miele x Halti yhteistyö

Tekniset, veden pitävät kuorivaatteet

DrymaxX® tuotteet tarvitsevat huoltoa samoin kuin kaikki muutkin vaatteet. Seuraamalla hoito-ohjeita tuotteet säilyvät parempana pidempään.

Peseminen: DrymaxX® tuotteet on pestävä erillään ja nurin päin käännettynä. Linkous, rumpukuivaus ja tuotteen vääntäminen saattavat vahingoittaa tuotetta. Huuhteluaineiden tai huuhteluainetta sisältävien pesuaineiden käyttö ei ole suositeltavaa, koska näiden aineiden ainesosat voivat tukkia kalvon mikroskooppisen pienet huokoset. Liuottimien käyttö on kielletty. 

Kalvollisille ulkoiluvaatteille Mielen pyykinpesukoneista löytyy erikoisohjelma, joka on suunniteltu säilyttämään erikoismateriaalien toiminnalliset ominaisuudet. Suosittelemme lisäksi käyttämään kalvollisille ulkoiluvaatteille suunniteltua Miele Outdoor-pesuainetta, joka puhdistaa hellävaraisesti, poistaa pahat hajut sekä erikoiskoostumuksensa ansiota ylläpitää tekstiilien hengittävää, vettä hylkivää pintaa.

Jotta DrymaxX® tuote säilyttäisi ominaisuutensa, tulee se kyllästää kalvovaatteille tarkoitetulla kyllästeaineella tarpeen mukaan. Kyllästeaineita löytyy hyvin varustelluista urheilukaupoista. Mielen ImpraProtect kyllästysaineella saavutetaan vaatteelle vedenpitävä, hengittävä pinnoite helposti suoraan pyykinpesukoneessa. Kyllästys on syytä tehdä siinä vaiheessa, kun ulkopuolelta tuleva vesi ei enää pisaroidu pois vaan imeytyy kankaan pintaan. Kun kankaan pinta pääse vettymään, tuote tuntuu märältä ja kylmältä sillä kankaan pintaan imeytynyt vesi ei päästä sisältä tulevaa vesihöyryä lävitseen. Ennen kyllästämistä, tutustu huolella kyllästeaineen käyttöohjeisiin ja huomioithan että kyllästys tulee laittaa aina pestylle, puhtaalle tuotteelle.

Käytettäessä Mielen kyllästysainetta, voidaan kyllästys tehdä kätevästi suoraan pyykinpesukoneessa siihen suunnitellulla kyllästysohjelmalla.

Kuivaaminen: Kyllästyksen jälkeen tekstiili suositellaan kuivata kuivausrummun kyllästysohjelmalla, joka sisältää erityisen kyllästysaineen lämpökäsittelyvaiheen. Näin saavutetaan erityisen hyvin kestävä, pitkäikäinen pinta. Huomioithan, että parafiinipitoisia kyllästysaineita ei saa laittaa kuivausrumpuun.

Lisävinkki: DrymaxX® kalvo rikkoontuu esim. hakaneulojen aiheuttamista rei´istä. Mikäli DrymaxX® tuotteeseen tulee viilto tai reikä, on ne ompelemisen jälkeen teipattava vedenpitävyyden varmistamiseksi. Silikonia sisältävien kyllästeaineiden käyttö ei ole suositeltavaa. Koska DrymaxX kankaisiin lisätty vettä- ja likaa hylkivä käsittely voi heikentyä käytössä ja pesussa, suosittelemme kalvovaatteille tarkoitettujen kyllästeaineiden käyttöä (kylläste ei saa sisältää silikonia). Huomioitavaa on, että käsittely tulee aina laittaa puhtaaseen tuotteeseen. Kyllästeaineen käyttöohjeita samoin kuin vaatteen hoito-ohjeita tulee noudattaa.

Miele x Halti yhteistyö

Villa

Villakuidut koostuvat useista kerroksista. Villa pitää lämpöä erityisen hyvin, joten sitä käytetään usein lämpimissä villapaidoissa tai pehmeän muhkeissa talvivaatteissa. Villan tyyppejä ovat muun muassa kašmir, angora, merino, lampaanvilla ja mohair. Niistä yleisin on lampaanvilla, jota keritään lampaista kerran tai kahdesti vuodessa.

Teknisille alus- ja välikerrastoille sekä teknisille paidoille, joissa on villa- tai merinovillamateriaalia, suosittelemme tuuletusta jokaisen hikisen käyttökerran jälkeen. Näin hiki saadaan kuivattua tuotteesta ja villan luonnollinen antibakteerinen ominaisuus pääsee tehokkaasti toimimaan. Haltin urheiluvaatteissa käytetty villamateriaali on käsitelty ja kehrätty niin, että peseminen on mahdollista.

Peseminen: Mielen kanssa käsinpesu on entistä aikaa! Kaikki villatekstiilit voidaan pestä huoletta Miele-pesukoneiden villaohjelmalla. Villavaatteille suunnitellussa pesuohjelmassa vedenpinta on korkeammalla, pesurytmi on hellävaraisempi ja linkousnopeus on säädetty hitaammalle. Näin mekaaninen kulutus on mahdollisimman pientä. Erityisen hellävaraisesta pyykinhoidosta vastaa lisäksi Miele-kennorumpu.

Kuivaaminen: Villavaatteille tarkoitettu ohjelma saa kuituihin eloa ja palauttaa vaatteiden kimmoisuuden. Lempivillapaitasi pesun viimeistelet asettelemalla sen tasolle kuivumaan raittiissa ilmassa.

Silittäminen: Villavaatteet voidaan silittää korkeintaan 2 pisteen lämpötasolla ja höyryllä.

Lisävinkki: Mielen hellävarainen nestemäinen WoolCare-pesuaine sisältää nyppyyntymistä estäviä osia, ja se puhdistaa vaatteet hellävaraisesti pitäen värit kirkkaina. Lisäksi sen sisältämä vehnäproteiini suojaa villaa huovuttumiselta pesun aikana. Raapivat villapaidat muuttuvat taas pehmeiksi, kun ne laitetaan hetkeksi muovipussissa pakastimeen.

Puuvilla

Puuvilla on yksi suosituimmista luonnonkuiduista, koska sillä on erinomaiset pyörivät tekniset ominaisuudet ja se on erityisen kestävä. Puuvillakankaat on helppo värjätä ja ne voidaan valkaista ongelmitta. Toisaalta puuvillakangas ei ole kovin elastinen, se rypistyy nopeasti ja sillä on alhainen lämpöeristyskyky. Juuri mikään muu materiaali ei kuitenkaan ole yhtä kestävä – tai siedä konepesua yhtä hyvin. Lähi-idässä kasvavan ramikasvin hienoja ja kiinteitä kuituja voidaan käyttää sekoitteena pehmeässä ja kauniin kiiltävässä puuvillakankaassa.

Peseminen: Miele-pesukoneissa on juuri puuvillapyykille tarkoitettu pesuohjelma. Yleensä puuvillainen valkopyykki voidaan pestä jopa 95 °C:ssa, mutta puuvillaista kirjopyykkiä voidaan pestä korkeintaan 60 °C:ssa kirjopesuaineella, jotta sen värit eivät haalistu. Muista kuitenkin noudattaa myös yksittäisten vaatteiden pesuohjeita.

Kuivaaminen: Puuvillapyykki voidaan tavallisesti rumpukuivata. Miele-kuivausrummuissa on juuri puuvillapyykille tarkoitettu ohjelma. On tärkeää noudattaa tekstiilin hoito-ohjeita, jotta kangas ei kutistuisi.

Silitys: Puuvilla voidaan silittää kuumalla raudalla (lämpötaso 3) ja höyryllä. Kangaslaadun mukaan toiset vaatekappaleet tulee silittää nurjalta puolelta

Miele x Halti yhteistyö

Untuva

Untuva on tilavaa, se pitää hyvin lämpöä ja eristää. Siksi sitä käytetään peittojen ja vaatteiden täytteenä. Valkoinen untuva on kaikkein kalleinta, mutta sen laatu ei eroa harmaasta untuvasta tai valkoisen ja harmaan sekoituksesta.

Säännöllinen puhdistus auttaa untuvatekstiilejä säilyttämään rakenteensa. Untuvatuotteiden huollossa tärkeintä on huolehtia niin pesun kuin mahdollisen ulkona kastumisenkin jälkeen ilmava kuivatus, kuivausrumpua suosien. Makuupusseissa käytön jälkeen tuuletus ilmavasti lisää myös käyttömukavuutta ja varmistaa tuotteen toimivuuden jatkossakin.

Peseminen: Pese untuvatuotteet erikseen väljässä vedessä. Tähän parhaiten soveltuvat pesukoneiden erilliset untuvatuotteiden pesuohjelmat, jotka pitävät veden pinnan korkeana ja näin vesimassan riittävänä. Korkeat lämpötilat ja suurempi pesuveden määrä irrottavat pyykistä tehokkaasti pölypunkkeja ja niiden jätöksiä. Miele pyykinpesukoneiden untuvaohjelman alussa suoritetaan lisäksi ilmanpoistovaihe, mikä vähentää pesuaineen mahdollista vaahtoamista.

Käytä mieluiten nestemäistä pesuainetta (jauhemainen pesuaine voi paakkuuntua). Untuvatuotteille suositellaan erityisiä untuvapesuaineita. Mieleltä löytyy DownCare-untuvapesuaine, joka sisältää kookosöljyä, mikä auttaa säilyttämään untuvatuotteiden elastisuuden ja hengittävyyden sekä ehkäisee paakkuuntumista. Annostele pesuainetta vain vähän, noin teelusikallinen koneellista kohti tai käytä pesukoneen valmista annosteluautomatiikkaa. Pesuainepullon etiketissä myös mainitaan suositeltu annostelumäärä.

Ylimääräinen huuhtelu on suositeltavaa varsinkin, jos käyttää muita kuin untuvalle tarkoitettuja pesuaineita, näin saadaan pesuainejäämät pois tuotteesta ja untuvan toimivuus taataan. Pesun jälkeen tuote lingotaan hyvin.

Kuivaaminen: Kuivata untuvatuote kuivausrummussa, mutta tarkista aina pesuohjeesta, että se on sallittua. Miele-kuivausrummuissa on tyynyille ja suurille tyynyille tarkoitetut ohjelmat. Niiden avulla peitot ja tyynyt saadaan kuivattua ja pöyhittyä parhaalla mahdollisella tavalla. 

Mikäli rumpukuivausmahdollisuutta ei ole, tuote kuivataan mahdollisimman ilmavassa paikassa joko vaatepuussa riippuen tai vaakatasossa kuivaustelineen päällä. Valitse kuivausrummussa kuivatessa aikakuivaustoiminto, sillä näin pystyt seuraamaan tuotteen kuivumista ja säätämään kuivausaikaa tarvittaessa.Tuotetta kannattaa pöyhiä aika ajoin kuivumisen aikana. Tuotteen omia pesuohjeita ja näitä vinkkejä noudattamalla pääset parhaaseen pesutulokseen.

Lisävinkki: Untuvavaatteille suosittelemme nestemäistä, untuvatuotteille tarkoitettua pesuainetta. Miele Untuva-erikoispesuaine varmistaa, että takit, makuupussit, tyynyt ja muut untuvatuotteet puhdistuvat hellävaraisesti mutta tehokkaasti. 

Rumpukuivaus on suotavaa tuotteen pöyhkeyden palautumiseksi.  Mikäli untuvat silti ovat pesun jälkeen paakkuuntuneet toisiinsa, voi niitä kevyesti taputella kädellä, jolloin untuvat sähköistyvät ja pyrkivät erilleen toisistaan.

Frotee

Frotee on silmukoista muodostuva tietyllä tavalla kudottu kangas. Epäsäännölliset silmukat tekevät froteekankaista erityisen imukykyisiä.

Peseminen: Tavallisesti frotee on värjätty niin, että se voidaan pestä kiehuvassa vedessä. Kylpytakit voidaan pestä enintään 60 °C:ssa. Froteepyyhkeet kannattaa pestä kaksi kertaa erillään 60 °C:ssa, koska on tavallista, että niistä irtoaa ylimääräistä väriainetta. Huomaa, että pienellä täyttömäärällä froteesta voi irrota nukkaa.
Suosittelemme: pese uudet froteepyyhkeet mahdollisimman suurella täyttömäärällä.

Kuivaaminen: Froteepyyhkeet kovettuvat nopeasti, kun niitä kuivataan pyykkinarulla. Kuivaamalla froteepyykin kuivausrummussa saat niistä pehmeitä. Huuhteluaineen liikakäyttö voi heikentää pyyhkeen imukykyä. Kuivausrumpujemme patentoidun kennorummun pinnalle muodostuu ilmapatja, joka suojaa pyykkiä kuivauksen aikana. Näin pyyhkeistä saadaan miellyttävän muhkeita jopa ilman huuhteluainetta.

Denim

Alun perin työvaatteissa käytetystä denimistä eli farkkukankaasta valmistetaan nykyään hameita, laukkuja, paitoja, takkeja ja monia muita vaatekappaleita. Farkkukankaan perusta on puuvilla. Eri värisistä langoista (tavallisesti valkoisista ja sinisistä) koostuvassa toimikaskankaassa on sille ominainen kuvio, ja kangas on yhdeltä puolelta sininen ja toiselta valkoinen.

Peseminen: Periaatteessa denimkangasta saa pestä korkeintaan 60° C:ssa ja joustavaa denimkangasta korkeintaan 30 °C:ssa, ja pesussa täytyy käyttää hienopesuainetta, joka ei sisällä optisia kirkasteita. Pese farkut ja muut denimvaatteet nurin käännettyinä, jotta niihin ei muodostu valkoisia raitoja linkouksessa. Denimpyykin kanssa täytyy käyttää matalaa linkousnopeutta. Jotta muut vaatteet eivät värjäytyisi, denimvaatteet täytyy pestä ensin erikseen. Miele-pesukoneissa on denimkankaille tarkoitettu erikoisohjelma, jossa rummun rytmi, vedentaso ja linkousnopeus on sovitettu täydellisesti tekstiilin vaatimuksiin.
Lopputulos: Hellävaraista pyykinhoitoa optimaalisella pesutuloksella ja minimaalisella rypistymisellä.

Kuivaaminen: Myös Miele-kuivausrummuissa on denimkankaille tarkoitettu ohjelma. Kankaille sovitettu lämpötilanhallinta ja kuivaustasot varmistavat, että lempifarkkusi istuvat täydellisesti myös rumpukuivauksen jälkeen.

Silittäminen: Denimkangasta ei tarvitse silittää. Saat kuitenkin täydellisen silitystuloksen kuumalla lämpötilalla ja runsaalla höyryllä.

 

Kašmirvilla

Kašmir on erityisen korkealaatuista villaa. Sen luonnonkuidut saadaan vuosittain kerittävistä kašmirvuohista. Sen maailmanlaajuinen tuotanto on vain noin 5000 tonnia vuodessa. Kašmir on hyvin kallis ja herkkä kangas. Siksi sen pesussa täytyy olla erityisen huolellinen.

Peseminen: Kašmirvillaiset neuleet täytyy pestä varovasti 30 °C:ssa villavaatteille tarkoitetulla nestemäisellä pesuaineella. Pesuaineen pH-arvo on mahdollisimman neutraali, mikä estää kankaiden turpoamista ja nyppyyntymistä. Kašmirvillaisia kankaita ei pidä liottaa. Ne kannattaa pestä nopeasti, eikä niitä pidä hangata tai vääntää kuivaksi. Pesuainejäämät voivat tuhota herkkiä kuituja, joten on erityisen tärkeää huuhdella kankaat pesun jälkeen useita kertoja kylmällä vedellä.
Mielen patentoitu kennorumpu sekä villavaatteille tarkoitettu käsinpesuohjelma (tietynlainen rummun rytmi, optimoitu vedentaso, linkousnopeus enintään 1200 r/min) käsittelevät lempivaatteitasi erityisen hellävaraisesti.

Kuivaaminen: Miele-kuivausrummun villavaatteille tarkoitettu ohjelma saa kuituihin eloa, ja se jättää vaatteet miellyttävän muhkeiksi ja pehmeiksi.

Lisävinkki: Miele hellävarainen nestemäinen WoolCare-pesuaine sisältää nyppyyntymistä estäviä osia, ja se puhdistaa vaatteet hellävaraisesti pitäen värit kirkkaina.

Nahka

Aito nahka on eläintuote, joten se vaatii erityistä hoitoa. Eri nahkatyyppejä täytyy hoitaa eri tavalla. Siksi suosittelemme, että hoitotuotteita kokeillaan ensin huomaamattomaan kohtaan. Periaatteessa kaikkien nahkavaatteiden hoidossa on syytä muistaa seuraava: älä käytä liuottimia tai kynsilakanpoistoainetta.

Kuivaaminen: Anna kastuneiden osien kuivua vaateripustimessa huoneenlämpötilassa (poissa suorasta auringonvalosta). Anna nahkavaatteiden kuivua, ennen kuin laitat ne kaappiin (homehtumisen vaara).

Silittäminen: Nahka on paras silittää nurjalta puolelta lämpötasolla 1 talouspaperin tai kuivan kankaan läpi. Älä käytä silityksessä höyryä.

Lisävinkki: Ennen nahkavaatteen ensimmäistä käyttökertaa se kannattaa suojata kosteudelta vettä hylkivällä suoja-aineella, joka ei sisällä CFC-yhdisteitä.

Pellava

Tätä luonnonkuitua saadaan pellavakasvin varsista. Pellavan ominaispiirteitä ovat vahvuus ja kestävyys. Pellava ei likaannu eikä haise herkästi. Se rypistyy helposti, koska se ei juurikaan veny. Pellavaa käytetään erityisesti kodintekstiileissä, kuten pöytäliinoissa, mutta lisäksi siitä valmistetaan myös esimerkiksi kevyitä kesävaatteita.

Peseminen: Valkoiset ja valkaistut pellavakankaat voidaan pestä enintään 60 °C:ssa ja värjätyt pellavakankaat 40 °C:ssa hienopesuaineella, joka ei sisällä kirkasteita. Tarkista värin kestävyys asettamalla kankaan kulma kahden valkoisen kankaan väliin ja silitä kohtaa kuumalla höyrysilitysraudalla. Jos kankaasta jää jälki valkoiseen kankaaseen, materiaalista irtoaa väriä. Pellavakangas rypistyy helposti, ja sen konepesussa täytyy käyttää matalaa linkousnopeutta tai ei linkousta lainkaan.
Huomaa myös: pellava on hyvin altis homeelle.

Kuivaaminen: Pellava kannattaa kuivattaa narulla. Se täytyy muotoilla vetämällä ennen ripustamista. Miele-kodinkoneiden sileyttävä esikuivatusohjelma nopeuttaa ja helpottaa pellavakankaiden kuivatusta. Se vähentää rypistymistä ja helpottaa kankaan silitystä.

Silittäminen: Pellavakangasta täytyy silittää kuumalla raudalla (3 pistettä) ja mieluiten höyryllä. Silitysraudan tarttumaton pinta parantaa suojausta silitysjälkiä vastaan.

Lisävinkki: Pellavan silittäminen helpottuu, kun koneeseen lisätään nestemäistä tärkkiä ennen viimeistä huuhtelujaksoa.

Sekoitekankaat

Puuvillasta tulee hienostuneempaa, kun siihen lisätään viskoosia, ja kašmirvillasta saadaan edullisempaa, kun siihen lisätään puuvillaa. Klassiset sekoitekankaat sisältävät puuvillaa ja synteettisiä kuituja. Vastaavasti mikrokuitukankaissa yhdistellään erilaisia perusmateriaaleja. Pyykinhoidossa kankaan herkin komponentti määrittää pesuohjelman.

Peseminen: Varmuuden vuoksi on hyvä käyttää pyykinhoitoa helpottavaa patentoitua Miele-automaattiohjelmaa puuvilla- ja sekoitekankaita sisältävälle pyykille. Kehittynyt tekniikka tunnistaa pyykin laadun, ja ohjauselektroniikka sovittaa ohjelman sen mukaiseksi.

Kuivaaminen: Suosittelemme Miele-automaattiohjelmaa myös hellävaraiseen kuivaukseen.

Silittäminen: Sekoitekankaiden silityslämpötila määräytyy kankaan herkimmän kuidun mukaan. Esimerkiksi puuvillaa ja viskoosia sisältävä kangas täytyy silittää viskoosille sopivalla matalammalla lämpötilalla.

Popliini

Popliini on kudottu, ripsiraitainen kangas. Popliini on kauppanimi, joka ei rajoitu mihinkään tiettyyn kuitutyyppiin. Popliinia voidaan valmistaa puuvillasta, silkistä, villasta, viskoosista, polyesteristä tai kuitusekoituksista. Puuvillapopliini on erityisen paksu, kiiltävä ja hieno puuvillakangas, joka on yhtä yksinkertaista ja kestävää kuin itse puuvilla. Myös materiaalien hoidossa ja tahranpoistossa on yhtäläisyyksiä. On kuitenkin tärkeää varmistaa ennen tahranpoistoa, ettei kankaan pinnalla ole pölyä, koska muuten pöly pinttyy kankaaseen.
Popliinikankaista valmistetaan pääasiassa takkeja, mutta myös housuja, mekkoja ja paitoja.

 

Silkki

Silkki on luonnonkuitu, jota saadaan silkkiperhosen toukan koteloista. Uutterat toukat kutovat jopa neljän kilometrin pituisia hienoja lankoja. Silkin ominaispiirteitä ovat sen kiilto, hieno rakenne ja keveys. Silkin pehmeydestä ja ulkonäöstä ei voi erehtyä, ja se suorastaan huokuu luksusmaista tunnelmaa iholla. Siksi silkki edellyttää erityistä hoitoa.

Peseminen: Miele on siirtänyt silkkivaatteiden käsinpesun menneeseen aikaan. Miele-pesukoneiden silkkivaatteille tarkoitettu ohjelma pesee erityisen hellävaraisesti kaikki käsinpestävät ja arat tekstiilit, jotka eivät sisällä villaa. Pesuprosessi sovitetaan täydellisesti silkkivaatteiden hoitoon. Tämän lisäksi Miele-kennorumpu käsittelee pyykkiä erityisen varovasti.

Kuivaaminen: Miele-kuivausrumpujen silkkivaatteille tarkoitettu ohjelma kuivaa silkkikankaan lämpimällä ilmavirralla vähentäen rypistymistä.

Silittäminen: Koska silkkikuidut ovat lämpöherkkiä, silkkikangasta silitetään hieman kosteana korkeintaan 2 pisteen lämpötasolla tai höyryllä. Silitysraudan tarttumaton pinta parantaa suojausta silitysjälkiä vastaan.

Synteettiset kuidut

(Nailon/polyesteri/polyamidi/polyakryyli)
Nämä täysin synteettiset kuidut ovat erittäin joustavia, ja ne kestävät hyvin repimistä ja hankausta. Ne eivät kutistu, ja ne kuivuvat nopeasti, koska ne imevät vain vähän kosteutta. Lisäksi synteettiset kankaat pitävät muotonsa hyvin eivätkä rypisty.

Peseminen: Pysyvän rypistymisen välttämiseksi polyesteri- ja polyamidikankaat täytyy pestä korkeintaan 60 °C:ssa sileyttävällä tai hienopyykkiohjelmalla. Monissa Miele-pesukoneissa on jopa synteettisten kuitujen hoitoon optimoitu erikoisohjelma. Käyttämällä huuhteluainetta voidaan vähentää synteettisten kuitujen sähköistymistä.

Kuivaaminen: Miele-kuivausrumpujen hienopyykkiohjelma huolehtii erityisen hellävaraisesti synteettisistä kuiduista. Usein kuitenkin riittää, että kankaat rullataan pyyhkeen sisään ja kosteus painellaan pois. Jäljelle jäävä kosteus haihtuu nopeasti, kun kangas asetetaan tasolle tai vaateripustimeen kuivumaan.

Silittäminen: Nailonkankaat supistuvat altistuessaan kuumuudelle. Polyesteri on kuitu, joka ei rypisty paljon. Jos pesun tai kuivauksen jälkeen näkyy ryppyjä, ne voidaan tasoittaa yksinkertaisesti kädellä. Erityisen hankalat rypyt katoavat, kun ne silitetään lämpötasolla 1. Silitysraudan tarttumaton pinta parantaa suojausta silitysjälkiä vastaan.

Alpakka

Tämän jalon materiaalin kiiltävä, pehmeä villa saadaan eteläamerikkalaisesta vikunjasta. Yhden eläimen villantuotto riittää vuosittain yhteen puseroon. Vaikka alpakan villa on hienoa ja kevyttä, se on todella kestävää ja joustavaa. Alpakan villan yksittäiset kuidut ovat onttoja. Siksi ne sopivat erittäin hyvin lämmönhallintaan. Paksua, silkkistä kangasta käytetään lähes ainoastaan laadukkaissa villavaatteissa, kuten naisten takeissa ja puvuissa. Alpakkavillan luonnolliset sävyt tulevat itse villasta, joten niitä kutsutaan luonnonväreiksi.

Peseminen: Herkät neuleet voidaan pestä vaivattomasti Miele-pesukoneessa villavaatteille tarkoitetulla käsinpesuohjelmalla.

Kuivaaminen: Miele-kuivausrummun villavaatteille tarkoitettu ohjelma jättää pestyt vaatteet miellyttävän pehmeiksi. Levitä villavaatteet lopuksi tasolle kuivumaan raikkaassa ilmassa.

Lisävinkki: Miele hellävarainen nestemäinen WoolCare-pesuaine sisältää nyppyyntymistä estäviä osia, ja se puhdistaa vaatteet hellävaraisesti pitäen värit kirkkaina.

Miele x Halti yhteistyö

Talvivaatteet

Erilaisten talviurheiluvaatteiden ja varusteiden huollossa tärkeää on huolehtia tuuletuksesta ja kuivauksesta jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta rakenteisiin jäänyt hiki ja kosteus saadaan pois. Näkyvät tahrat kannattaa käsitellä heti, etteivät ne pääse pinttymään. Talvivaatteiden pesua suositellaan myös käyttökauden aikana, jos tuote näyttää likaiselta tai siihen on pinttynyt hajua. Talvivaatteet kannattaa kuitenkin viimeistään pestä ennen kausisäilytykseen siirtämistä.

Peseminen: Noudata tuotteen pesuohjeita sekä pesulämpötilaa. Pese saman sävyiset tuotteet yhdessä, käännä kalvolliset tuotteet nurinpäin ennen pesua. Kalvollisille ulkoiluvaatteille Miele pyykinpesukoneista löytyy erikoisohjelma, joka on suunniteltu säilyttämään erikoismateriaalien toiminnalliset ominaisuudet. Sulje tarrat ja nepparit sekä vetoketjut ennen pesua, etteivät ne vahingoitu tai vahingoita tuotteet muita materiaaleja pesun aikana

Kuivaaminen: Kuivata talvivaatteet kuivausrummussa, jos se on sallittua pesuohjeen mukaan. Mielen kuivausrummusta löytyy ulkoiluvaatteille oma kuivausohjelmansa ja hellävaraista kuivausta vaativille tekstiileille omat hellävaraiset lisätoiminnot. Jos rumpukuivausta ei suositella, kuivaa talvivaatteet mahdollisimman ilmavassa paikassa joko vaatepuussa riippuen tai vaakatasossa kuivaustelineen päällä.

Lisävinkki: Mielen Outdoor-pesuaine on suunniteltu kalvollisille ulkoiluvaatteille. Se puhdistaa pyykkisi hellävaraisesti, poistaa pahat hajut eikä vahingoita tekstiilien hengittävää, vettä hylkivää pintaa. Jos talvivaatteesi on kalvollinen, emme suosittele huuhteluaineiden käyttöä, koska näiden aineiden ainesosat voivat tukkia kalvon mikroskooppisen pienet huokoset ja näin heikentää tuotteen hengittävyyttä.

Jotta kalvolliset talvivaatteesi säilyttäisivät ominaisuutensa, tulee ne kyllästää kalvovaatteille tarkoitetulla kyllästysaineella tarpeen mukaan. Mielen ImpraProtect-kyllästysaineella saavutetaan vaatteelle vedenpitävä, hengittävä pinnoite helposti suoraan pyykinpesukoneessa. Kyllästys on syytä tehdä siinä vaiheessa, kun ulkopuolelta tuleva vesi ei enää pisaroidu pois vaan imeytyy kankaan pintaan. Kun kankaan pinta pääse vettymään, tuote tuntuu märältä ja kylmältä, sillä kankaan pintaan imeytynyt vesi ei päästä sisältä tulevaa vesihöyryä lävitseen. Ennen kyllästämistä, tutustu huolella kyllästeaineen käyttöohjeisiin ja huomioithan että kyllästys tulee laittaa aina pestylle, puhtaalle tuotteelle. Käytettäessä Mielen kyllästysainetta, voidaan kyllästys tehdä kätevästi suoraan pyykinpesukoneessa siihen suunnitellulla kyllästysohjelmalla. Kyllästyksen jälkeen tekstiili suositellaan kuivata kuivausrummun kyllästysohjelmalla, joka sisältää erityisen kyllästysaineen lämpökäsittelyvaiheen. Näin saavutetaan erityisen hyvin kestävä, pitkäikäinen pinta. Huomioithan, että parafiinipitoisia kyllästysaineita ei saa laittaa kuivausrumpuun.

Miele x Halti yhteistyö

Sporttivaatteet

Urheiluvaatteiden oikeanlainen pesu ja hoito on tärkeää. Likaiset ja pinttyneet vaatteet eivät enää siirrä hikeä pois iholta eivätkä pidä ihoa kuivana, sillä vaatteen huokoset tukkeutuvat. Vääräanlainen peseminen kuluttaa urheiluvaatteita, lisäksi myös pinttynyt hiki ja lika pilaavat vaatteen tekniset ominaisuudet.

Peseminen: Teknisille urheiluvaatteille, jotka sisältävät Stormwall, X-stretch tai Active Dry materiaaleja suosittelemme kevyttä huuhtelua jokaisen hikisen käyttökerran jälkeen. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi T-paidat, juoksutrikoot tai tekniset hiihto- ja vaellusvaatteet. Urheiluvaatteita pestäessä on hyvä käyttää erityistä urheiluvaatteille suunniteltua pesuohjelmaa, jossa on otettu erityistekstiilien hoitosuositukset huomioon.

Kuivaaminen: Jos pesua ei tehdä, tuotteet kannattaa jättää kuivumaan jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta hiki pääsee niistä kuivumaan. Jäädessään kuitujen väliin hiki ja epäpuhtaudet alkavat muodostamaan tuotteeseen epämiellyttävää tuoksua, joka voi pinttyä pitkän käyttöajan jälkeen. Miele kuivausrummusta löytyy myös urheiluvaatteille oma kuivausohjelmansa ja hellävaraista kuivausta vaativille tekstiileille omat hellävaraiset lisätoiminnot.

Lisävinkki: Hikiliikunnassa käytetyille vaatteille on kehitetty erityisiä sporttivaatteille soveltuvia pesu ja hoitoaineita, joissa on hikipartikkeleja neutraloivia ainesosia. Mielen Sport-pesuaine soveltuukin täydellisesti hengittäville urheilutekstiileille ja -jalkineille, sillä se pesee tekstiilit hellävaraisesti täydellisen puhtaaksi ja poistaa pahan hajun erityisten hajuja sitovien ainesosien ansiosta. Sport-pesuaine myös ehkäisee vaatteiden sähköisyyttä, suojaa tekstiilin kuituja ja se on suunniteltu säilyttämään synteettisten tekstiilien muoto ja hengittävyys.


 

Miele x Halti yhteistyö

Kengät

Kangas- ja nahkakengät

Aloita hoito poistamalla kengännauhat ja pohjalliset, ja harjaamalla irtolika pois pohjista ja päällisestä. Näkyvät tahrat voi puhdistaa vedessä kostutetun sienen avulla. Kaikista pinttyneimmät tahrat saattavat vaatia mietoa pesuaineliuosta, Marseille saippua tai vastaava sopii sekä tekstiilille, että nahalle. Kenkiä ei kannata liottaa, eikä kastella läpimäräksi, sillä vaelluskengissä on paljon kerroksia ja kuivuminen on todella hidasta. Anna kenkien kuivua hyvin ilmastoidussa, tasalämpöisessä paikassa. Kova lämpö, kuten sauna, patteri tai nuotio, saattaa aktivoida liimaukset, sulattaa kumiosat ja kovettaa nahan.

Puhdistamisen jälkeen nahkakenkä käsitellään nahkakengille tarkoitetulla vahalla ja suihkeella. Vaha hoitaa kengän pintaa pitäen sen pehmeänä ja joustavana, peittää pienet naarmut ja antaa sille hyvän vedenkeston. Vahaa levitetään kauttaaltaan kengän pinnalle ohkainen kerros. Parhaan tuloksen saat levittämällä vahan kenkien pintaan käsin. Tällä tavalla vaha lämpenee kitkan vaikutuksesta ja imeytyy parhaiten nahkaan. Käsittely uusitaan tarpeen mukaan nahan näyttäessä "kuivalta". Nauhalenkkien vahaaminen samassa yhteydessä estää lenkkejä ruostumasta ja hapettumasta.

Vaha saattaa muuttaa joidenkin, lähinnä nupukkinahkaisten kenkien pinnan kiiltävämmäksi ja tummemmaksi. Mikäli haluat välttää kengän ulkonäön muuttumisen, käytä kengän hoitoon sumutettavaa jalkinekyllästettä. Spray- tyyppisiä hoitoaineita käytettäessä käsittelyn joutuu uusimaan useammin kuin vahaa käytettäessä. Spray hoitoaine soveltuu myös kangaskenkien suojaamiseen.

Urheilukengät 

Kangaskengät voi pestä käsin kädenlämpöisessä vedessä miedolla saippualla, mutta kuivuminen saattaa kestää pitkään, kengästä riippuen. Jalkineiden pesu onnistuu kätevästi myös pyykinpesukoneessa noudattaen kenkien valmistajan hoito-ohjeita. Mielen pyykinpesukoneista löytyy urheilukengille sopiva pesuohjelma, joka pesee pesunkestävät kengät täydellisen puhtaaksi. Mielen Sport-pesuaine soveltuu erinomaisesti urheilujalkineiden pesuun, sillä se pesee kengät hellävaraisesti ja poistaa pahan hajun erityisten hajuja sitovien ainesosien ansiosta. Mikäli kengissä on tekninen kalvo, suositellaan käytettäväksi Mielen Outdoor-erikoispesuainetta, mikä säilyttää kenkien kalvo-ominaisuudet ja hengittävyyden. Kenkien kuivaus onnistuu kätevästi kuivausrummussa erillisen, irrotettavan kuivauskorin ansiosta. Näin kengät eivät pyöri rummussa ja kuivuvat tasaisesti ja hellävaraisesti.

Lisävinkki

- Kenkien säännöllinen harjaus ja plankkaus käyttöjen välissä pitää kengät hyvässä kunnossa pidemmän aikaa.

- Puhdista kengät kevyesti harjaamalla, varsinkin kengän pohjan ja kengän rungon välinen saumakohta tulee puhdistaa hiekasta ja muusta hankaavasta liasta säännöllisin väliajoin.

- Likatahroihin voit käyttää mietoa pesuaineliuosta ja vaikka rättiä. Spray kyllästys puhdistamisen jälkeen estää pinnan kastumisen sekä hylkii samalla likaa.