Miele

Makoto AzumaLuonnon herkkää kauneutta

Kun kysyt maailmankuululta taitelijalta Azuma Makotolta, mistä hän saa inspiraationsa, hän vastaa epäröimättä yhdellä sanalla: Luonnosta. Miksi? Häntä kiehtoo sen hauraus ja hän suhtautuu intohimoisesti tämän herkän välikappaleen hyödyntämiseen rajojen rikkomisessa.

“Tärkeintä on luovuuden vieminen uudelle tasolle.”
Makoto AzumaMaailmankuulu taiteilija

Makoton Tokiossa sijaitseva loistelias kukkakauppa on hänen luovan kokeilunsa keskus. Siitä huomimatta hän myös usein poistuu kotikaupungistaan matkatakseen maailmalle, esittelemään, esiintymään ja etsimään uudentyyppisiä kukkia tai kasveja. Hän etsii jatkuvasti rajojaan ja pyrkii ylittämään ne luodakseen jotain, millä on todellista merkitystä ihmisille.

Antaa luonnon näyttää tietä

“Minulla on syvä yhteys kukkiin. Pidän niitä aina lähelläni, olinpa sitten studiossani Tokiossa tai matkoilla.”

Makoton taide juontaa juurensa Ikebanasta, joka on perinteistä japanilaista kukkienasettelutaidetta. Kukkien asettelu täsmälleen oikeaan asentoon ja niiden kanssa kommunikointi prosessin aikana saa hänet meditatiiviseen tilaan. Noina hetkinä hän on täysin sopusoinnussa maailman kanssa ja voi antaa luovuutensa virrata vapaasti. Hänen Mielelle luomansa jääveistokset vangitsivat tuon hetken, ja nyt myös muut voivat jakaa sen hänen kanssaan.

Azuma-san ja kokit

“Katselin kokkeja työssään ja heidän upeat kädentaitonsa tekivät minuun vaikutuksen. Miten he pystyivät luomaan niin monta ilmettä yhteen ainoaan ruoka-annokseen?”

Makoto on itsekin kokin poika ja hänellä oli usein tapana katsella isänsä työskentelyä ja hän alkoi kunnioittaa kokin ammattia suuresti ja innostua siitä: “Ruoanvalmistus on suurta taidetta, joka on samantapaista kuin kukkataiteen luominen. Molemmissa valitaan, järjestellään ja hallitaan luonnon materiaaleja samalla kun mietitään, miten ne voisivat innostaa muita.” Ellei hän satu juuri nyt olemaan luomassa uskomatonta kukkataidettaan, saatat löytää hänet keittiöstään valmistamassa vaikuttavia ruoka-annoksia Mielen teknologialla.

Tärkeintä ovat välineet

Kun kysyt Makotolta hänen taiteellisista menetelmistään, hän alkaa vääjäämättä puhua saksistaan. Hän uskoo, että jos haluat saavuttaa jotain suurta, tarvitset työkaluja, joihin voit luottaa, jotka ovat sinun jatkeesi ja antavat sinun hallita jokaista yksityiskohtaa. Yksi hänen taiteen luomisen salaisuuksistaan onkin pystyä leikkaamaan kukkia tarkasti.

Makoto loi neljä erilaista kukka-asetelmaa, joihin hän sai inspiraation laitteiden ydinteknologiasta ja hyödynsi luonnonmaisemia niiden vertauskuvina. Jäätikköä kuvaamaan Dialog-uunia, erämaata uunia, järveä keittotasoa ja sademetsää yhdistelmähöyryuunia. Tuloksena on sellaisia värien ja tekstuurien yhdistelmiä, jotka kuvaavat maailmoja, joita kukaan ei olisi osannut edes kuvitella ennen kuin näki ne. Jokainen on kutsu pyrkiä ylittämään tavanomaisuuden rajat.

“On tärkeää luoda mukavuutta, mutta myös rikastuttaa ihmisten mieliä.”