Haute cuisinea sydneyläisittäin

Australia on herkuttelijoiden mekka

Sydney on valtava kaupunki: paikallisille ja kävijöille on tarjolla enemmän ravintoloita kuin monessa muussa maailman suurkaupungissa.

Australian suurin kaupunki saa voimansa moninaisuudesta. Sen ravintolat ovat yhtä monikulttuurisia kuin sen asukkaatkin. Nuoret kaupunkilaiset tapaavat toisiaan töiden jälkeen kaupungin liikekeskustan pilvenpiirtäjien lomassa olevissa tyylikäissä ruokapaikoissa. Viktoriaanisen ajan arkkitehtuurista tunnistettava Paddington on kaupungin boheemi gay-kulttuurin mekka. Chippendale – lempinimeltään Chippo – on Sydneyn trendikkäin kaupunginosa, jonka Central Park Mall -keskuksessa pääsee ihailemaan arkkitehti Jean Nouvelin ja pystypuutarhojen luojan Patrick Blancin töiden tuloksia.

Automata

Clayton Wells on myös Chipposta. The Old Clare Hotel avattiin vanhassa panimossa samoihin aikoihin, kun Wells suunnitteli oman ravintolan perustamista. Tuloksena on Automata, historiallisessa rakennuksessa sijaitseva ravintola, joka on kaikkien huulilla. Wells käyttää keittiössään Australian parhaita tuotteita. Kokin viiden ruokalajin hienostunut menu on ehdoton valinta, jossa yhdistyvät eri maiden kulinaariset perinteet. Wells yhdistää esimerkiksi langustin pyrstöt ja höyrytetyn munakoison XO-punaviinietikkakastikkeeseen ja tarjoaa lisänä avruga-kaviaaria.

Kensington Street Social

Automatan naapurissa on brittiläisen Michelin-tähtiravintoloista (lontoolaiset Pollen Street Social ja City Social) tunnetun huippukokin Jason Athertonin Kensington Street Social. Suojellun teollisuusrakennuksen katto on 10 metrin korkeudessa, ja asiakkaat voivat seurata kokkien työskentelyä avokeittiössä. Keittiössä syntyy herkullisia erikoisuuksia, kuten taskurapu jääkurkkugazpachon ja raparperin kanssa tai paahdetut Berkshire-porsaankyljykset suippokaalin ja nauriiden kanssa.

Ester

Esterin tunnelma on yhdistelmä viinikellaria ja opiskelijakuppilaa. Ravintola on rento, mutta palvelu on nopeaa. Paikka ei ole suosittu ainoastaan chippolaisten keskuudessa: jopa pöydän varanneet asiakkaat saattavat joutua odottamaan. Automatan tapaan Mat Lindsayn ruokalistalla mainitaan vain muutamia ainesosia, kuten ”mustekala/peruna/’nduja” (viimeksi mainittu on mausteinen makkara). Toisessa ruokalajissa on yhdistetty kukkakaali, manteli ja minttu. Ainesosien yhdistelmä on herkullinen. Jo alkuruoka on yksinään niin suussa sulava, että sitä voisi syödä enemmänkin: sanga eli punainen, puu-uunissa paistettu verimakkara pienessä vaaleassa ja makeassa leivässä.

Bennelong

Bennelong on upea ruokapaikka, jos haluaa satamanäkymän. Sydneyn oopperatalon siluettia maisemasta on turha etsiä, sillä tämä Peter Gilmoren ravintola on oopperatalon sisällä. Gilmoren innovatiivinen ruoka on matka Australian läpi. Laadukkaat ainesosat hankitaan valikoiduilta maanviljelijöiltä, kalastajilta ja tuottajilta ja valmistetaan huolella.

Mr. Wong

Mr. Wong on poikkeuksellinen ravintola. Asiakkaat jonottavat ulkona rakennuksen takapihalla sijaitsevaan ravintolaan, jonka työpajaa muistuttavat tilat ovat karhean tyylikkäät. Keittiö on kantoninkiinalainen nykyaikaisilla lisäyksillä. Lounaaksi kannattaa valita dim sum. Dim sum -fanit eivät saa tarpeekseen näistä riisitaikinasta valmistetuista nyyteistä. Sisällä saattaa olla wagyū-lihaa ja tryffeleitä tai nyyteistä saatetaan tehdä perinteisiä xiǎolóngbāo-pullia, jotka täytetään jauhetulla porsaanlihalla omassa liemessään.

Yellow

Ennen kuin vuoden 2015 kokki Brent Savage ja sommelier Nick Hildebrandt saapuivat tähän keltaiseen rakennukseen, se oli kiistellyn taiteilijakollektiivin tukikohta. Nyt Yellow on kaupungin paras kasvisravintola. Hienostuneet annokset tarjoavat myös silmänruokaa. Listalta löytyy esimerkiksi kyssäkaalia ja talvijuurekkaita kasvisliemessä sekä parsakaalia, amaranttia ja herneitä.

The Paddington

The Paddingtonin gastronominen konsepti on hyvin omaperäinen. Toisessa päässä on baari ja toisessa esillä oleva keittiö, johon kuuluu kolme metrin levyistä paistinvarrasta. Ravintolassa grillataan kaikki: tuore kala, korkealuokkainen liha ja vihannekset. Kun tähän yhtälöön lisätään pienpanimo-olut ja jutustelu pöytäseurueen kanssa, tuloksena on sydneyläisen elämäntyylin ruumiillistuma.

Ravintolat

Automata
5 Kensington Street
Sydney
Puh: +61/282 778 555
www.automata.com.au

Ester    
46–52 Meagher Street
Sydney
Puh: +61/280 688 279
www.ester-restaurant.com.au

Kensington Street Social
3 Kensington Street
Sydney
Puh: +61/282 778 533
kensingtonstreetsocial.com

Bennelong
Sydney Opera House
Sydney
Puh: +61/292 408 000
www.bennelong.com.au

Mr. Wong
3 Bridge Lane
Sydney
Puh: +61/292 403 000
merivale.com.au/mrwong

The Paddington
384 Oxford Street
Sydney
Puh: +61/292 403 000
merivale.com.au/thepaddington
 

Teksti: Kiki Baron
Kuvat: © PR

 

Sivun alkuun