Espressolla ja timjamilla maustettu tagliatelle

Kotitekoinen tagliatelle ja salottisipulit portviinillä

Herkullisin pasta saadaan itse tekemällä, ja myös ainesten kanssa kannattaa olla ennakkoluuloton. Valmista tagliatelle espressolla ja portviinisalottisipuleilla herkullisen reseptimme avulla. 

Jos pidät erityisestä pastasta, mikset tekisi sitä itse? Tämä resepti osoittaa, ettei se todellakaan ole kovin vaikeaa ja että espresso ja timjami sopivat täydellisesti yhteen. Espresso on myös oivallinen lisä portviinikastikkeeseen, sillä se antaa kaltatuille salottisipuleille ainutlaatuisen maun. Lisää piste i:n päälle koristelemalla tuoreella parmesaanilla ja rucolalla, mikä ei ainoastaan näytä vaan myös maistuu hyvältä! 

Annoksia: 4

Ainekset tagliatelleen:

  • 150 g durumvehnäsuurimoita
  • 150 g valkoista jauhoa ja hieman ylimääräistä työpinnalle (hienoa valkoista jauhoa)
  • 1 tl suolaa
  • vastajauhettua mustapippuria
  • 3 rkl tuoreita timjaminlehtiä
  • 110–115 g kylmää tuplavahvaa espressoa, kuten Miele Black Edition N°1
  • 1 munankeltuainen
  • 1 rkl rypsiöljyä

Ainekset portviinikastikkeella maustetuille salottisipuleille:

  • 100–120 g voita
  • 400 ml portviiniä (Ruby)
  • 3 rkl espressoa (kuten Miele Black Edition N°1) ja 3 rkl soijakastiketta (luonnollisesti valmistettu) 
  • 4 laakerinlehteä
  • 350 g pieniä salottisipuleita
  • 2 rkl mustaherukkalikööriä

Muut ainekset:

  • 100 g rucolaa
  • 1–1,5 punaista paprikaa
  • noin 8 rkl parmesaania (vastaraastettua) ja vähän parmesaania tarjoiltavaksi
  • suolaa

Valmistus:

  1. Sekoita tagliatellen ainekset monitoimikoneessa leikkuuterää käyttämällä ja vaivaa sitten käsin 5 minuutin ajan, kunnes taikina on kimmoisaa. Kääri taikina folioon ja anna seistä vähintään tunnin ajan.
  2. Aseta puhdas astiapyyhe uunipellille. Jaa taikina neljään osaan, levitä ohuesti jauhotetulle pinnalle ja leikkaa nauhoiksi noin kynän leveydellä (tämä on helpompaa pastakoneella). Levitä tagliatelle löyhästi astiapyyhkeelle siihen asti, kun se on aika keittää.
  3. Leikkaa 40–50 grammaa voita pieniksi paloiksi ja laita jääkaappiin.
  4. Kiehauta portviini, espresso ja soijakastike sekä laakerinlehdet ja keitä hiljalleen vähemmäksi ilman kantta. Kalttaa tällä välin salottisipulit kiehuvassa vedessä muutaman sekunnin ajan. Valuta vesi, kuori salottisipulit ja paloittele neljään osaan pituussuunnassa.
  5. Ruskista salottisipulin palat 50–60 grammassa voita pienellä lämmöllä suuressa paistinpannussa, kunnes ne ovat vaalean kullanruskeita. Lisää vähemmäksi keitetty portviiniseos ja mustaherukkalikööri, peitä kannella ja hauduta 5–7 minuutin ajan.
  6. Lämmitä 4 syvää lautasta.
  7. Pese rucola, lajittele lehdet ja linkoa ne kuiviksi. Pyyhi paprika, poista siemenkota ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kiehauta 3 litraa vettä suuressa kattilassa ja lisää 2 ruokalusikallista suolaa. Lisää espressotagliatelle ja keitä 1–3 minuuttia, valuta ja sekoita löyhästi parmesaanin kanssa kattilassa.
  8. Lisää kuutioitu paprika salottisipuleihin, poista kattila liedeltä ja lisää kylmät voikuutiot. Mausta suolalla tarvittaessa.
  9. Aseta ensin rucolanlehdet syvälle lautaselle, lisää sitten espressotagliatelle ja salottisipulit yhdessä niiden kastikkeen kanssa, ripottele hieman parmesaania ja tarjoile välittömästi.

Vinkkejä: 

  • Tagliatelle voidaan levittää, leikata ja kuivata useita päiviä etukäteen.
  • Tagliatellen espresso voidaan mitata tarkemmin painon mukaan. taikina on, sitä nopeampaa sen keittäminen on.
  • Kiireinen kokki voi yksinkertaisesti sekoittaa p
  • Mitä tuoreempaa ja ohuempaa levitetty 
  • Kiireinen kokki voi yksinkertaisesti sekoittaa paljon pehmeää voita, parmesaania ja pippuria espresso-timjamitagliatellen sekaan ja tarjoilla rucolalla portviinisalottisipuleiden lisäämisen sijaan.

Tuotanto: Regine Smith Thyme
Ruoan kuvausjärjestelyt: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Kuvausjärjestelyt: Katrin Heinatz
Kuva: © Wolfgang Kowall

Sivun alkuun