Kukkien kieli: enemmän kuin koristeita

Mestarifloristi antaa asiantuntevia vinkkejä juhlapöydän koristeluun.

Kun tarvitaan aivan erityiset koristeet, Hampurissa sijaitseva Himmel und Erde on oikea osoite. Mestarifloristi Mario Mahlstedt antaa asiantuntevat vinkkinsä juhlapöydän koristeluun.

Täällä ei tehdä pelkästään kukkakimppuja, vaan kukista ja lehdistä koostuvia taideteoksia. Keskustelimme huippufloristi Mario Mahlstedtin (kuvassa oikealla) kanssa siitä, miten kauniiden kasvien ja kukkien avulla luodaan erityislaatuinen tunnelma, ja saimme asiantuntijan vinkkejä juhlapöydän koristeluun.

Mario Mahlstedt, sinua pidetään eräänlaisena kukkataiteen johtohahmona. Mihin tämä erityinen asema perustuu?
Meidän tapamme järjestää asioita poikkeaa kaikista muista. Ei siksi, että haluaisimme epätoivoisesti erottua, vaan yksinkertaisesti siksi, että haluamme tehdä asiat niin kuin teemme. Kaikki on esteettistä ja luonnollista, ei massamuodin mukaista.

Miten keksit uusia ideoita? 
Kun olen liikkeellä, omaksun hienovaraisia vaikutteita väreistä, muodoista ja arkkitehtuurista. Kun kuljen vieraassa kaupungissa ja katselen näyteikkunoita, saatan nähdä kauniisti leikatun takin kiinnostavalla taustalla ja inspiroitua kokonaisuudesta.

”Kukat tuovat eloa asuintiloihin.”

Kuinka tärkeitä kukat ovat huoneen tunnelman kannalta? 
Usein huomaan, kuinka ihmiset käyttävät päiväkausia tapahtumien järjestämiseen, asentavat kohdevaloja ja lattiapintoja ja järjestelevät pöytiä – mutta vasta kukka-asetelmien saavuttua he sanovat: ”Voi, onpa täällä kaunista!” Kukat herättävät huoneet eloon.

Teetkö vain asetelmia, jotka sopivat omaan tyyliisi?
Tietenkään emme kieltäydy toimimasta asiakkaiden toiveiden mukaan, mutta yritämme ohjata heitä hieman. Itselleni on ongelmallista, kun joku haluaa hääkimpun, jossa on pitkävartisia punaisia ruusuja ja keskellä symbolinen valkoinen ruusu. Silloin suosittelen tertturuusuja, koska uskon, että naiset pitävät niistä enemmän. Auringonkukkia emme käytä koskaan, sillä ne näyttävät hienolta pelloilla, mutta menettävät kaiken tehonsa, kun ne sidotaan kimppuun.

Onko mahdollista kehittää itselleen hyvä kukkamaku?
Mieltymyksemme riippuvat meihin kohdistuvista vaikutuksista ja asuinpaikastamme. Maaseudulla ei laiteta pihakukkia maljakkoon, mutta kaupungeissa ihmiset haluavat palan luontoa koteihinsa.

Työskentelet kansainvälisten brändien tärkeiden tapahtumien parissa. Onko olemassa kukkiin liittyviä kulttuurieroja? 
Ehdottomasti. New Yorkia lukuun ottamatta Yhdysvalloissa suositaan kukka-asetelmia, jotka muistuttavat täällä Euroopassa 1980-luvulla vallinnutta tyyliä. Siellä käytetään paljon kukkia, jotka verhotaan laatikoihin, mikä näyttää keinotekoiselta. Myös Japanissa ja Kiinassa suositaan tätä tyyliä. Hollannissa, Belgiassa ja Saksassa kysyttyjä ovat taiteellisesti koostetut kukkakimput. Muissa maissa suunnataan katseet Eurooppaan, kun halutaan korkealaatuista floristiikkaa.

”Oman kodin rauhassa vähemmän on enemmän.”

Luovat kukka-asetelmat voivat muuttaa huoneen tunnelman aivan erilaiseksi. Saisimmeko sinulta joitakin vinkkejä kodin sisustukseen?
”Oman kodin rauhassa vähemmän on enemmän, joten ylilyöntejä tulisi välttää. Usein riittää, kun asettaa lautaselle muutaman koristekrassin tai verenpisaran kukan, tai koristelee pöydän rosmariinin oksilla. Kukkien pitäisi kuitenkin aina sopia yhteen tarjottavan ruuan kanssa! Sushiravintolan vaaleanpunaiset orkideat eivät oikein sovi patapaistin kanssa. Tosin uskon, että pöydän ympärillä oleva tila on tärkeämpi kuin itse pöytä. Jos sisällyttää kukat tiettyyn teemaan, voi liioitella hieman ja tehdä vaikka kevätpöydän, joka on täynnä kukkia.

Millainen koristelu sopii mihinkin juhlaan?
Jos suunnittelet romanttista illallista ja haluat antaa tietyn vaikutelman, koristelu voi olla hieman runsaampi, vaikkapa kynttilämeri paksulla kukkapedillä. Voit myös asettaa pöydän ympärille korkeita, kapeita maljakoita ja niihin villiruusuja siten, että ruokailette käytännössä kukkien alla. Jos ystävät pistäytyvät kylään, tekisin spontaanin vaikutelman laittamalla muutaman niittykukan kauniisiin lasipulloihin. Jos kutsut pomosi illalliselle, pidä matalaa profiilia – 20 yksinkertaista tulppaania on parempi kuin että yrittäisit miellyttää liikaa. Valmiita kukka-asetelmia ei kannata ostaa, ne eivät näytä luonnollisilta ja niistä huomaa heti, etteivät ne ole itse tehtyjä.

Onko kliseiden välttäminen tärkeää?
Yleensä kyllä, paitsi perinteisissä tilaisuuksissa, kun halutaan luoda kodikas tunnelma. Koristekrassit sopivat erinomaisesti pääsiäisbrunssille – ne voi jakaa omiin suosikkiastioihin ja yhdistää sipulinkuorilla värjättyihin kananmuniin. Jotakin hienostuneempaa kaipaavat voivat koristella koko huoneen puhtaanvalkoisella. Valkoinen amaryllis ja jouluruusut tai kimppu eukalyptuksen oksia ovat hillitympi vaihtoehto klassiselle punaiselle jouluna. Rihkamakin on sallittua, jos se on hieman yllättävää, kuten vanha joulupallo, jolla on tarina.

”Kannattaa käyttää vastaleikattuja kukkia.”

Kuinka yhdistät erilaisia kukkia? 
Tärkeintä on muistaa, että jos kukat ovat liian samankaltaisia, ne menettävät luonteensa. En yhdistäisi ruusuja ja hortensioita, koska molemmat ovat täyteläisiä ja pyöreitä. On mielenkiintoisempaa yhdistää ruusuihin jotain dynaamisempaa, kuten kukkivaa minttua. Muotojen vastakohdat tehostavat vaikutusta.

Millaiset kukat kestävät pisimpään?
Eksoottiset kasvit, kuten törmäkukat ja kukkiva inkivääri. Aina kannattaa myös leikata varsiin uusi imupinta, vaikka ostamisesta olisi kulunut vain kymmenen minuuttia.

Missä on houkuttelevin tuoksu?
Nykyään moni ei enää näytä ymmärtävän, että kukat ovat elollisia ja ne saavat – ja niiden myös pitää – tuoksua. Rakastan kielon aistillista tuoksua, ja tuberosa muistuttaa lämpimästä kesäilmasta. Jasmiinissa on ihana pehmeä tuoksu, kun taas pomeranssinkukat ja sitruunapuut tuoksuvat virkistävältä.

Mitä kukkia tykkäät eniten saada itse?
Valitettavasti kukaan ei koskaan tuo minulle kukkia – kukaan ei uskalla!

Toimittaja: Lena Schindler
Kuvat: © Trent Perrett

Sivun alkuun