Kahvijälkiruoat

Makeita herkkuja kahvihampaan kolotukseen.

Kahvi ei ole pelkkä juoma! Se sopii erinomaisesti herkullisiin jälkiruokiin, kuten kahvikaramelliin, rapeisiin kahvivohvelikekseihin ja kahvilikööriin konjakin, tonkapavun ja vaniljan kanssa. Kiusausta on vaikea vastustaa.

Kahvi on erittäin monipuolinen raaka-aine: se ei ole pelkästään herkullinen juoma, vaan sopii erinomaisesti myös jälkiruokiin. Sen hienovarainen karvaus lisää leivonnaisiin särmää ja täydentää liköörien makua. Kahvi sopii hyvin jäätelön, hedelmien ja leivonnaisten kanssa ja lisää pientä potkua moniin muihin makeisiin herkkuihin. Oikeastaan voisi kysyä, miksei kaikissa jälkiruoissa ole kahvia.

Espresso-stracciatella-jäätelö

Annoksia: noin 1 litra

Ainekset:

  • 3 dl maitoa
  • 250 g kuohukermaa
  • 6 munankeltuaista (keskikokoisten luomumunien)
  • Suolaa
  • 100 g muscovadosokeria (täysruokosokeria)
  • 50 g glukoosisiirappia (ks. vinkki)
  • 3 ruokalusikallista konjakkia
  • 80–100 g karvaanmakuista kahvisuklaata (espresso- tai mokkasuklaata, jossa on vähintään 60 % kaakaota)

Valmistus:

  1. Aseta uunin toiseksi alimmalle tasolle leveä ja litteä astia tai uunipelti ja esilämmitä se. Asetukset: Ala-ylälämpö: 160 °C.
  2. Jauha kahvipavut morttelissa, lisää ne kuumalle pannulle tai pellille ja paahda 13–15 minuutin ajan. (Ks. seuraava resepti.)
  3. Halkaise vaniljatanko pitkittäissuunnassa ja kaavi pois siemenet. Yhdistä siemenet ja tanko sekä maito ja kerma kahvipapuihin ja kuumenna kiehumispisteeseen matalla lämmöllä. Ota kattila heti pois lämmöltä, peitä se ja anna seoksen maustua 15 minuutin ajan.
  4. Kaada suurikokoiseen kulhoon kylmää vettä ja jääpaloja.
  5. Vatkaa sähkövatkaimella (mieluiten lämmönkestävässä ja pyöreäpohjaisessa) kulhossa ripaus suolaa, muscovadosokeri, glukoosisiirappi ja munankeltuaiset. Kuumenna pienessä kattilassa vettä ja aseta kulho kattilan päälle, kun vesi on alkanut hiljalleen kiehua. Vaahdota seos. Kaada kuuma kahvi ja kermaseos siivilän läpi sekoittaen jatkuvasti. Jatka vatkaamista vesihauteessa, kunnes seos on kermaista. Huolehdi siitä, ettei seos ylikuumene (kork. 85 °C), koska siitä tulee tällöin taas ohutta. Aseta kulho heti jääveden päälle ja sekoita kermaa, kunnes se kylmenee.
  6. Sekoita konjakki jäähtyneeseen seokseen ja anna jäätyä jäätelökoneessa. Pilko suklaa, kaada se pieneen kulhoon ja sulata vesihauteessa. Anna jäähtyä hieman. Kaada suklaa hitaasti jäätyneeseen jäätelöseokseen ohuena virtana ja sekoita.
  7. Siirrä jäätelö esijäähdytettyyn pakasterasiaan ja säilytä pakastimessa tarjoiluun asti. Jos jäätelö on jäätynyt liian kovaksi, se voidaan siirtää pehmenemään jääkaappiin 10–20 minuuttia ennen tarjoilua. Annostele veteen kastetulla jäätelökauhalla tai ruokalusikalla ja tarjoile kahvikaramellihedelmien kanssa tai rapeissa vohvelikekseissä (ks. reseptit).

Vinkkejä:

  • Huolehdi siitä, ettei sulan suklaan joukkoon pääse yhtään vettä, sillä silloin vesi jähmettää suklaan.
  • Glukoosisiirappia voi tilata verkosta tai tehdä itse: Lisää 50 g glukoosia ja sokeria 1 dl:aan vettä, kuumenna kiehumispisteeseen ja anna kiehua, kunnes seoksesta on haihtunut puolet. Anna jäähtyä. Käyttämättä jäänyt siirappi säilyy rajattomasti kierrekorkillisessa purkissa. Kovettunut siirappi voidaan pehmittää lämpimässä vesihauteessa.
  • Tarjoile loput vohvelit jäätelön lisukkeena.

Rapeat kahvivohvelikeksit

Ainekset:

  • 1 tl vaniljasokeria 
  • 70 g hienosokeria
  • Ripaus suolaa
  • 75 g jauhoa (hienoa vehnäjauhoa)
  • 1 annos pikakahvijauhetta (2 g)
  • 1 rkl mantelirouhetta
  • 2 tl hienoksi raastettua luomuappelsiinin kuorta
  • 1 kananmuna (keskikokoinen)
  • 0,8 dl maitoa
  • 1 silikonileivinarkki

Valmistus:

  1. Mittaa ainesosat korkeaan kannuun, sekoita sauvasekoittimella, peitä seos ja anna seistä vähintään 30 minuuttia. Valmistele lasit, pitkävartinen puulusikka ja kaulin (ks. edellinen resepti).
  2. Esilämmitä uuni. Asetukset: Ala-ylälämpö: 160 °C.
  3. Siirrä silikonileivinarkki uunipellille. Annostele pieniä annoksia seosta leivinarkille teelusikalla tai ruokalusikalla ja levitä ne hyvin ohuiksi kiekoiksi lusikan kuperalla puolella tai pienellä palettiveitsellä. Kiekot eivät leviä uunissa, eikä niiden väliin tarvitse jättää paljon tilaa. Mitä ohuempaa seos on, sitä rapeampia vohveleista tulee.
  4. Paista kiekkoja uunin toiseksi alimmalla tasolla 12–15 minuuttia, kunnes niiden reunat ovat ruskeat.
  5. Irrota kiekot kuumalta leivinarkilta heti palettiveitsellä. Voit joko taitella ja puristaa kiekot pieniksi tötteröiksi ja asettaa ne pystyyn laseihin tai asetella ne puulusikan varteen tai kaulimen päälle, jolloin niistä tulee kaarevia. Anna jäähtyä ja jähmettyä. Viimeistele kaikki kiekot samoin.

Vinkkejä: 

  • Vohveleiden valmistukseen tarvitaan silikonileivinarkkeja. Leivinpaperia ei voi käyttää, koska se aiheuttaa ryppyjä.
  • Älä voitele leivinarkkia ennen käyttöä.
  • Seoksen voi tehdä myös ilman pikakahvia.
  • Jos haluat taitella vohvelit tötteröiksi, kiekkojen halkaisijan on oltava 10–12 cm.
  • Vohvelit on muotoiltava lämpiminä.
  • Jäähtyneet vohvelit on säilytettävä kylmässä ja viileässä, kunnes ne tarjoillaan.

Kahvikaramellihedelmät

Annoksia: 6

Ainekset:

  • Noin 200 g hedelmiä (esim. vadelmia, mansikoita, mustikoita, aprikoosinviipaleita yms.)
  • 6 rkl fariinisokeria
  • Kupillinen kahvia (n. 1,25 dl)

Valmistus:

  1. Pese hedelmät ja taputtele kuivaksi talouspaperilla.
  2. Kaada sokeri pieneen paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä. Liikuttele sokeria varovasti, kunnes sen reunat alkavat sulaa (ks. myös sokeroitujen hapankirsikoiden ohjeen vinkit).
  3. Kun kaikki sokeri on sulanut ja karamelisoitunut hieman, lisää kahvi ja 3–4 ruokalusikallista vettä. Vähennä lämpöä ja sekoita, jotta sokeri liukenee. Peitä kattila, jotta neste ei haihdu.
  4. Sekoita sekaan hedelmät, kuumenna seos ja annostele. Lämmitä karamellia, kunnes sen koostumus on oikea, jaa hedelmäannosten kesken ja tarjoile.


 

Kahvilikööri konjakin, tonkapavun ja vaniljan kanssa

Annoksia: N. 1,3 litraa

Ainekset:

  • 1 vaniljatanko ja 1–2 lisäpalasta täytettyjä pulloja varten tarvittaessa
  • 1 tonkapapu (maustehyllystä)
  • 4 vihreää kardemummanpalkoa (1 tl kokonaista kardemummaa)
  • 450 g sokeria
  • 70 g kahvi- tai espressojauhetta (80 % arabicaa, 20 % robustaa, ei liian hienoa)
  • 7 dl konjakkia (tai brandyä, 40 %)

Valmistus:

  1. Halkaise vaniljatanko pitkittäissuunnassa, pilko tonkapapu ja kardemummanpalot, lisää ne sokeriin ja 5 desilitraan vettä ja kuumenna kiehumispisteeseen. Anna kiehua hiljalleen matalla lämmöllä, kunnes sokeri on liuennut.
  2. Sekoita seokseen kahvi, peitä ja anna jäähtyä. Lisää konjakki, peitä ja anna maustua 3–4 päivää. Sekoita kerran päivässä puhtaalla lusikalla.
  3. Siivilöi likööri astiapyyhkeellä tai harsolla peitetyn siivilän läpi, kaada pulloihin ja anna maustua vähintään 3 viikkoa ennen tarjoilua.

Vinkkejä:

  • Kun käytät karkeammin jauhettua kahvia, siivilöinti helpottuu.
  • Pieniin pulloihin kaadettuna tämä likööri on mainio lahjaidea.
  • Tarjoile pienenä jälkiruokana lisäämällä likööriin hieman kermaa.
  • Käytä likööriä jälkiruokien kastikkeena (esim. vaniljakastike, vanukas, jäätelö tai pienet kerrosleivonnaiset).

 

Tuotanto: Regine Smith Thyme
Ruoka muotoilu: Marlies Klosterfelde-Wentzel
Muotoilu: Katrin Heinatz
Valokuva: © Wolfgang Kowall​

Sivun alkuun