Peuran satulaa katajalla ja rosmariinilla maustettuna

Resepti tyylikkäälle juhla-aterialle

Peuran satulalle on ominaista sen hieno maku – ehkä siksi, että peurat ovat itsekin tarkkoja ruoastaan. Ne keskittyvät kaikkein parhaimpiin versoihin. Katajanmarjat antavat aterialle hedelmäisen terävän vivahteen.

Peurat eivät ole vain arkoja metsien asukkeja, ne ovat myös gourmet-ruokailijoita. Ne pitävät nuorista, vitamiinipitoisista versoista ja silmuista sekä tuoreista lehdistä – tämän vuoksi niiden liha on äärimmäisen terveellistä ja mureaa. Se on riistaeläimistä herkullisin. Peurat ovat aina varuillaan ja liikkeellä, joten niille ei yleensä kerry rasvaa. Niiden liha on erittäin vähärasvaista sian- tai naudanlihaan verrattuna, sillä 100 grammassa on noin 100 kaloria. Peurat elävät myös yleensä villeinä, sillä niitä ei kasvateta eläinsuojissa vaan ne saavat yleensä elää luonnollisessa elinympäristössään. Katajanmarjat antavat aterialle hedelmäisen terävän maun. Marjat sisältävät eteerisiä öljyjä, jotka voivat edistää ruoansulatusta ja luoda todellisen makuelämyksen aromaattiseen rosmariiniin yhdistettynä.

Valmistusaika: 60–70 minuuttia
Kypsennysaika: 35–40 minuuttia
Annoksia: 4

Ainekset:

  • 1 peuran satula (noin 1 500 g)
  • 1 tl mustapippuria
  • 4 katajanmarjaa
  • 2 rosmariinin oksaa tai 1 rkl rosmariininlehtiä
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 5 rkl öljyä
  • 150 g pekoniviipaleita
  • 400 ml riistalientä
  • 200 ml kermaa
  • 2 rkl kastikkeen sakeuttajaa
  • suolaa
  • pippuria

Tarvikkeet: Metallinen uunivuoka

Suositeltu asetus:
Toiminto: Ylä- ja alalämpö
Lämpötila: 200–210 °C
Paikka uunissa: toiseksi alin taso
Kypsennysaika: 35–40 minuuttia + esilämmitys

Vaihtoehtoinen uuniasetus:
Toiminto: Tuuletin plus
Lämpötila: 190–200 °C
Paikka uunissa: toiseksi alin taso
Kypsennysaika: 35–40 minuuttia + esilämmitys

Lieden asetus:
Taso: 9–8
Kypsennysaika: 1–2 minuuttia

Valmistus:

  1. Murskaa pippurit ja katajanmarjat karkeasti ja sekoita öljyn, rosmariininlehtien ja murskatun valkosipulin kanssa.
  2. Tee peuranlihaan viiltoja luun yläosaa pitkin ja sivele marinadilla.
  3. Esilämmitä uuni. Mausta liha suolalla ja pippurilla ja peitä se pekonilla. Laita metalliseen uunivuokaan ja aseta vuoka esilämmitettyyn uuniin.
  4. Lisää 20 minuutin kuluttua puolet liemestä ja kypsennä vielä toiset 20 minuuttia. Lisää jäljellä oleva liemi.
  5. Ota liha pois uunista ja anna seistä folioon käärittynä noin 10 minuutin ajan. Siivilöi liemi ja lisää kermaa. Lisää kastikkeen sakeuttaja ja kiehauta.
  6. Irrota peuranliha luusta, leikkaa ja tarjoile kastikkeen kanssa.

Vinkki: Kastikkeeseen voidaan lisätä kuivaa punaviiniä oman maun mukaan.

Valokuva: © Miele

Sivun alkuun