Tom kha gai

Tom kha gai

Tämä kanakeitto, jossa on galangajuurta ja sieniä, on ehkä Thaimaan tunnetuin keitto, joka on suosiossa eri puolilla Kaakkois-Aasiaa.

Thaimaassa keitot eivät ole vain alkuruoka, kuten usein länsimaissa. Ne ovat sen sijaan keskeinen osa päivittäistä ruokavaliota: pieniä keittoannoksia syödään mihin aikaan päivästä tahansa. Lähestulkoon kaikki thaimaalaiset keitot valmistetaan liemeen, joka on geng jeut thain kielellä – kirjaimellisesti ”haalea neste”. Thaimaalaiset keitot ovat mutkattomia. Liemeen lisätään vain muutama ainesosa antamaan makua: sieniä, vihanneksia, katkarapuja ja kanaa, tuoretta inkivääriä, galangajuurta, valkosipulia, chiliä, tuoretta korianteria ja kevätsipulia. Koska kasvis- ja kanakeitot sisältävät vain vähän suolaa eivätkä juuri ollenkaan rasvaa, ne ovat kevyitä ja vähäkalorisia.

Tom kha gain perusta on yksinkertainen, kirkas kanaliemi, joka on maustettu sitruunaruoholla ja inkiväärillä. Keittoon lisätään kookosmaitoa ja kookoskermaa, mausteita, sieniä ja kanaa, mikä tekee siitä ruokaisamman. Vaikka keiton nimi tarkoittaa keitettyä galangajuurta, useimmat ajattelevat sitä kanakeittona. Thaimaassa tom kha voidaan kuitenkin tehdä simpukoista, kalasta, erilaisista sienistä tai porsaanlihasta. Meidän tom kha gai -reseptimme on herkullinen yhdistelmä täyteläistä kookosmaitoa ja mausteista galangajuurta, mikä luo makean ja happaman hienostuneen yhdistelmän.

Teksti: Rainer Meier

VALMISTUSAINEET (neljälle)

2 sitruunaruohokortta (vain sisemmät lehdet), 3 cm:n pala tuoretta galangajuurta (kuorittu), 1–2 punaista chiliä (siemenet poistettu), 8–12 kafferilimetin lehteä, 1 kimppu tuoretta korianteria (juurineen), 800 ml aasialaista kanalientä (ks. alla), 2 kananrintaa, 1 rkl öljyä, 200 g sieniä (puhdistettuja viljelytuppisieniä, osterivinokkaita tai herkkusieniä), 400 ml kookosmaitoa, 2–3 rkl kalakastiketta, 2–3 rkl limettimehua, 2 rkl palmusokeria

Aasialainen kanaliemi: 1 l kanalientä, 1 rkl hienonnettua inkivääriä, 1 rkl tamarinditahnaa, 1 tähtianis, 1 hienonnettu valkosipulinkynsi, 2 hienonnettua sitruunaruohon kortta (vain ulkopuolella olevat kuivat lehdet)

VALMISTUS

  1. Valmista aasialainen kanaliemi lisäämällä muut ainesosat liemeen ja antamalla liemen kiehua hiljalleen puolen tunnin ajan ilman kantta. Kun lientä on haihtunut sen verran, että sitä on jäljellä 800 ml, siivilöi se.
     
  2. Hienonna sisemmät sitruunaruohon lehdet ja galangajuuri. Siivuta chilit. Revi korianterista lehdet ja laita ne sivuun tarjoilua varten. Hienonna korianterin juuret ja varret. Anna näiden ainesosien ja kafferilimetin lehtien kiehua hiljalleen aasialaisessa kanaliemessä 5–7 minuutin ajan.
     
  3. Ruskista kananrinnat kuumassa öljyssä: ruskista kutakin puolta minuutin ajan. Leikkaa kana ja sienet suuhun sopiviksi paloiksi ja lisää ne ja kookosmaito keittoon. Mausta kalakastikkeella, limettimehulla ja sokerilla. Anna kiehua hiljalleen 3–4 minuutin ajan ja mausta sitten maun mukaan.

VINKKI:

  • Tähän keittoon sopii parhaiten thaimaalainen kookosmaito.
  • Ripottele valmiin keiton päälle tuoretta korianteria tai pilkottua kevätsipulia.
Sivun alkuun