Kun astiat värjääntyvät

Pesuohjelma on päättynyt, mutta toisinaan käyttäjiä odottaa yllätys, kun astiat ovatkin värjäytyneitä. Syypäitä voivat olla tomaattikastikkeen, kasvisten, teen tai kahvin kaltaiset elintarvikkeet, joista jää astioihin joskus hyvinkin itsepintaisia tahroja.

Kahvikuppi kaatuu ja aiheuttaa tahran.

Miksi astiat värjäytyvät?

Elintarvikkeiden tyypillä ja olomuodolla on suuri vaikutus värjäytymien syntyyn.

Myös seuraavilla on merkitystä:

  • Altistumisaika
  • Ruoan lämpötila
  • Astioiden materiaali ja kunto. Jopa ilmeisen tasaiselta ja vaurioitumattomalta näyttävät muovi- tai posliinipinnat ovat alttiita värjäytymiselle.

Miksi ja miten astiat vaurioituvat?

Jos värjäytymät ovat pinnallisia, ne saa yleensä pois uudella pesukerralla. Jos taas astian pinta on vaurioitunut, tahrojen poistaminen saattaa olla vaikeaa. Tällaisia pintavaurioita syntyy päivittäisessä käytössä esimerkiksi, kun veitset ja haarukat naarmuttavat lautasten pintaa tai kun astioita pinotaan päällekkäin.

Miten saan tahrat pois?

Yksi hyväksi koettu menetelmä esim. ruskehtavien tahrojen poistoon kahvikupeista on valkaisu. Tähän tarvitaan pesuainetta, joka sisältää jotain valkaisuainetta, yleensä aktiiviklooria tai aktiivihappea. Valkaisuaine hapettaa pigmentin pesuohjelman aikana, mikä tekee värjäymän “näkymättömäksi”.

Miksi muovit ovat erityisen hankalia?

Valkaisuaineet eivät yleensä tehoa muovipintoihin toivotulla tavalla. Yksi syy tähän on muovien kemiallinen rakenne: Ne koostuvat lukemattomista hiili­molekyyli­ketjuista. Elitarvikkeista irtoava pigmentti imeytyy tällaiseen pinta­rakenteeseen pysyvästi, jolloin sen irrottaminen on vaikea tehtävä. Jos pinnassa on halkeamia tai naarmuja, pigmentit pääsevät vaikeuksitta leviämään syvemmälle materiaaliin. Kun pigmentit kerran pääsevät tällä tavalla muovin sisään, niitä ei saa enää pois sen paremmin kemikaaleilla kuin mekaanisellakaan puhdistuksella. Tällaiset tahrat ovat pysyviä, niitä on turha yrittää hangata tai valkaista pois.

Kuinka voin välttää värjäymien muodostumista?

Värjäymien syntymistä voidaan välttää huuhtelemalla paljon pigmenttiä sisältävien ruokien ja juomien tahraamat astiat lyhyesti heti käytön jälkeen. Myös karkeat ruokajäämät on syytä poistaa, jotta ne eivät värjää. Ole varovainen: Tomaattiketsupin tahraamasta lautasesta saattaa astianpesukoneessa siirtyä pigmenttiä muihin astioihin, mikä aiheuttaa niihin värjäymiä.

Yhteenveto

Tomaattikastikkeen kaltaiset elintarvikkeet saattavat pöytäliinojen tahraamisen lisäksi aiheuttaa rumia tahroja myös muoveihin. Molemmissa tapauksissa pätee sama: Tahrat ovat ärsyttäviä, mutta eivät välttämättä ikuisia. Nopealla toiminnallaan ja oikeanlaisilla menetelmillä asiakkaamme voivat pitää pöytäliinansa – ja astiansa – kauniina vuosien ajan.