EtusivuAsiakaspalveluEsitteet ja lehdetWhite paperSinnerin ympyrä: Hygieeniseen pesuun

Sinnerin ympyrä: Hygieeniseen pesuun

Huulipunaa punaviinilasissa, ruokajäämiä haarukassa, tahrainen kalvo lautasissa: Vieraat eivät suvaitse likaisia astioita. Ensivaikutelma on tärkeä! Me haluamme antaa sinulle tietoa, vinkkejä ja kikkoja, joilla varmistat, että vieraat tuntevat olonsa kotoisaksi heti pöytään istuessaan.

Keittiöapulainen pesee käytettyjä astioita sairaalan keittiössä

Osatekijöiden vuorovaikutus

Mitkä osatekijät ovat tärkeitä, kun halutaan saada astiat ja aterimet puhtaiksi?

Jokaisessa pesuohjelmassa on neljä vaikuttavaa osatekijää:

  • Lämpötila
  • Aika
  • Kemikaalit
  • Mekaaninen toiminta

Miten nämä osatekijät ovat yhteydessä toisiinsa?

Jokaista näistä neljästä osatekijästä voidaan vapaasti painottaa ja muuttaa tarpeen mukaan. Tärkeää: Kun kahta tai useampaa osatekijää muutetaan, on tärkeä tarkastella osatekijöiden keskinäisiä riippuvuuksia, jotta varmistetaan sama erinomainen puhdistusteho. Esimerkki: Jos lämpötilaa alennetaan, ohjelma-aikaa on vastaavasti pidennettävä.

Mikä on Sinnerin ympyrä?

Sinnerin ympyrä kuvaa neljän edellä luetellun osatekijän välistä vuorovaikutusta ja niiden vaikutusta puhdistusprosessiin. Tämä konsepti on nimetty kemisti Herbert Sinnerin mukaan.

Keittiöapulainen esihuuhtelee lautasia sairaalan keittiössä

Esimerkkejä Sinnerin ympyrästä: Kun peset astioita käsin altaassa, mekaanisen toiminnan (hankaamisen) osuus on suhteellisen suuri.

1 – Lämpötila
2 – Kemikaalit
3 – Mekaaninen toiminta
4 – Aika

Täytetään suolaa Miele Professional ‑astianpesukoneeseen

Astianpesukoneissa pienempää mekaanista toimintaa kompensoidaan aggressiivisemmilla pesuaineilla (kemikaalit) ja pidemmillä ohjelma-ajoilla (aika).

1 – Lämpötila
2 – Kemikaalit
3 – Mekaaninen toiminta
4 – Aika

Mikä vaikutus eri osatekijöillä on?

Lämpötila

Lämpötila nopeuttaa pesuaineen ja huuhtelukirkasteen ainesosien aktivoitumista ja nopeuttaa lian, etenkin rasvan irtoamista pestävistä astioista. Tärkeää: Osatekijöiden tulee olla pestävien astioiden ja likaisuusasteen mukaisia. Jotkin materiaalit, kuten lasi, eivät kestä korkeita lämpötiloja. Kuumuudelle altistaminen saattaa muuttaa useiden likatyyppien rakennetta, mikä tekee niistä vielä hankalammin irrotettavia. Tämä pätee esimerkiksi proteiineihin.

Aika

Pitä pidempi ohjelma-aika, sitä parempi puhdistusteho, pidennetty pesu ja sen väliin sijoitetut liotusjaksot vaikuttavat positiivisesti pesutulokseen. Mutta jos tavoitteena on mahdollisimman lyhyt ohjelma-aika, ajan lyheneminen on kompensoitava muilla osatekijöillä.

Kemikaalit

Kemikaalien (pesuaineiden) tarkoitus on poistaa ja irrottaa likaa. Kemikaalien käytössä tärkeää on oikea annostus, oikea pitoisuus ja käytettävien kemikaalien laatu. Kohdennetut ainesosat varmistavat täydelliset ja hygieeniset pesutukokset tiettyjen lipatyyppien (rasvat, proteiinit, tahrat) osalta – pesuaine voi samalla olla kemialliselta koostumukseltaan mietoa tai syövyttävää. Mitä korkeampi pitoisuus ja syövyttävämpi koostumus, sitä parempi puhdistustulos. Mutta ole varovainen: Liian syövyttävät ainesosat ja äärimmäisen suuret pitoisuudet voivat vahingoittaa sekä astioita että konetta.

Mekaaninen toiminta

Mekaaninen toiminta varmistaa, että lika irtoaa astioiden pinnalta. Altaassa käsin pestäessä harjaaminen ja hankaaminen edustavat mekaanista toimintaa, asianpesukoneessa taas pumpun ja suihkuvarsien kierrättämä vesi ajaa saman asian.

Mikä on veden merkitys?

Vesi toimii muita osatekijöitä kuljettavana väliaineena. Sitä tarvitaan kemikaalien liuottamiseen, lämmön siirtämiseen pestäviin astioihin ja sillä on suuri merkitys myös mekaanisen voiman käytössä. Prosessissa veden ominaisuudet vaikuttavat lopputulokseen. Huomaa: Vaikka vesijohtovesi on juomakelpoista, se ei välttämättä ole parasta mahdollista astianpesuun.

Yhteenveto

Kun halutaan saavuttaa hyviä pesutuloksia ja samalla säästää luonnonnvaroja, on erityisen tärkeää, että astianpesukoneen asetukset ovat oikeat ja että käytetään tarkoitukseen parhaiten sopivia kemikaaleja. Sinnerin ympyrän kaikkien neljän tekijän täydellinen vuorovaikutus takaa keittiön prosessien sujuvuuden ja antaa vieraille hyvän ensivaikutelman, joka säilyy.