Ihana nähdä!

Zen ja kestitsemisen taito: 8 vinkkiä rentoihin kutsuihin.

Se, että kutsuu jonkun kotiinsa aterialle, on erinomainen tapa osoittaa arvostusta. Tässä on 8 vinkkiä rentoon iltaan niin järjestäjille kuin vieraillekin.

1. Rentoudu 

Illasta ei tule mukava, jos kutsujen järjestäjä on kireällä tuulella. Suhtaudu kutsujen valmisteluun osana iltaa: kuuntele lempimusiikkiasi ja siemaile hieman viiniä. Vieraat eivät tunne oloaan kotoisaksi, jos avaat oven stressaantuneen näköisenä. Jää aterian jälkeen istumaan pöytään ja nauti vieraidesi kanssa lasillinen, ennen kuin alat tiskata tai seurata vieraita rikkaimurin kanssa.

2. Kysy vierailtasi, onko heillä ruokavalioon liittyviä rajoituksia  

Vieraalla voi olla pähkinäallergia tai fruktoosiyliherkkyys, tai ehkä hän ei syö lihaa. Miten voit varmistua, ettei tarjoile vieraille jotain hengenvaarallista tai vähintään etteivät vieraat joudu pilkkomaan ruokaansa etsien mahdollisesti haitallisia ainesosia? On aina paras kysyä vierailta etukäteen, onko jotain, mitä nämä eivät saa tai voi syödä, jotta voit varautua tilanteeseen vaihtoehtoisilla ruoilla.

3. Älä ylirasita itseäsi 

Muista, että useimmat vieraat haluavat mieluummin puhua emännän tai isännän kanssa kuin syödä kahdeksan ruokalajin gourmet-aterian. Älä lastaa itsellesi liikaa tehtäviä, vaan valitse yksinkertaisia ruokalajeja ja huippulaatuiset ainekset.    

4. Älä syyttele itseäsi

Kutsujen järjestäjä ryhtyy usein pyytelemään anteeksi heti, kun vieraat saapuvat paikalle. Mangosose on liian löysää, kalasta olisi pitänyt poistaa ruodot tai terassilla on liian viileää alkudrinkeille. Monet kritisoivat omia aikaansaannoksiaan pyrkien siihen, että vieraat ovat tyytyväisiä – mutta todellisuudessa se on yksinkertaisesti ärsyttävää. Vieraat eivät olisi huomanneet mitään, jos et olisi itse huomauttanut asiasta. 

5. Varaudu myöhästelijöihin

Joku tulee kuitenkin myöhässä, joten varaudu siihen, ettei ateriaa aloiteta 45 minuuttiin. Odotellessanne voit tarjoilla säntillisemmille vieraille herkullisia kanapeita, kuten paahdettua briossia vuohenjuuston kanssa tai suolaisia praliineja paprikatartarin kanssa.

6. Anna vieraiden rentoutua

Voi tuntua hienolta ajatukselta kutsua kotiisi huippukokki ja pyytää vieraita auttamaan aterian valmistamisessa. Mutta monien mielestä tämä on stressaavaa: pitkän työpäivän jälkeen ei ehkä tee mieli kääriä sushia tai leikata kanaa. Anna sen sijaan vieraiden rentoutua viinilasillisen kanssa ja ihailla mestarikokin taitoja.

7. Tarjoile satokauden mukaista ruokaa

Jokainen haluaa toki tarjota vieraille elämyksiä, mutta ethän hanki mansikoita toiselta puolen maapalloa. Satokauden mukaiset tuotteet ovat nykyaikaa. Sesonkiaineksista tulee ihanan tuoretta ruokaa – niiden suosiminen on kiistatta paras vaihtoehto. Ja maistuuhan vesimelonigazpacho paljon paremmalta kesällä kuin säiden viiletessä.

8. Hanki oikeat juomat

Ruokajuoma on yhtä tärkeä kuin itse ateria. Aloita ilta oikeaoppisesti hyvällä aperitiivilla. Jos haluat kokeilla jotain erikoisempaa, valitse granaattiomenan makuinen Knight Cup. Punaviinin ystäviä miellyttää klassikko, kuten amarone. Legendaarinen Cloudy Bay Sauvignon Blanc sopii mainiosti kalan, äyriäisten ja vaalean lihan kanssa. 

Toimittaja: Lena Schindler
Kuvat: © Adobe Stock

Sivun alkuun